State-of-the-art gasstromen meten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: State-of-the-art gasstromen meten

Endress+Hauser heeft wereldwijd met succes meer dan 100 000 thermische massaflowmeters geïnstalleerd. Of het nu gaat om perslucht, aardgas, beschermend gas of zuurstof: wie met beproefde en robuuste state-of-the-art meettechniek gasstromen wil meten, hoeft geen concessies meer te doen.

De nieuwe flowmeter Proline t-mass F/I 300/500
* Bi-directionele flow + terugstroomdetectie
* Driftvrije sensor
* Bewaking van condensatie of pulsatie

In tal van industrieën wordt deze technologie gebruikt voor het meten van zuivere gassen en gasmengsels – bijvoorbeeld voor het meten van fakkels en rookgassen, in nutsbedrijven met perslucht, zuurstof, stikstof of argon, voor het monitoren van het aardgasverbruik in gasgestookte ketels of voor het monitoren van kooldioxide in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. In combinatie met de uitgebreide functionaliteit van de Proline 300/500-transmitters opent dit nieuwe mogelijkheden voor procesbesturing, hoeveelheidsmeting, lekdetectie, kostentoewijzing en energiebeheer.

Zelfs bij aanzienlijke fluctuerende proces- en omgevingscondities, zorgt de nieuwe t-mass F en I serie voor een hoge meetnauwkeurigheid met een uitstekende herhaalbaarheid. Ook gasstromen met lage druk en een lage stroomsnelheid kunnen zonder problemen worden gemeten dankzij de hoge turndown (1000:1).

Gas Engine – voor de hoogste flexibiliteit in het proces
Het t-mass 300/500 meetsysteem is standaard uitgerust met een “Gas Engine”. Dit softwaremodel maakt het onder andere mogelijk om de massaflow van een gas onder de huidige procesomstandigheden te berekenen.

Robuust en voor de industrie geoptimaliseerd
Door de robuuste sensoren zijn de t-mass F en de t-mass I goed bestand tegen factoren als buistrillingen, vaste deeltjes in het gas en processchommelingen. Dankzij het gepatenteerde, innovatieve sensorontwerp is t-mass geschikt voor een onderhoudsarme, langdurige werking met een hoge nauwkeurigheid. Bij gassen die een ongewenste coating in de buis vormen, kan de sensor voor reinigingswerkzaamheden worden verwijderd en weer snel en eenvoudig worden geïnstalleerd – zonder dat dit ten koste gaat van de meetprestaties.

Alarmfuncties voor een grotere procesbetrouwbaarheid
Omdat het t-mass 300/500 meetsysteem is ontwikkeld volgens IEC 61508 (SIL 2), kan het ook dienen als het voorkeurssysteem in veiligheidstoepassingen. Eventuele apparaat- of procesfouten worden duidelijk gecategoriseerd volgens Namur ne107 en direct aangegeven. Bovendien is t-mass 300/500 uitgerust met unieke alarmfuncties die worden gebruikt om ongewenste condensaatdruppels op de sensor of pulserende stroming onmiddellijk te detecteren. Een andere unieke eigenschap is de mogelijkheid om gasstromen in beide stroomrichtingen te meten en te verantwoorden (bi-directioneel) en om een alarmmelding te genereren voor gasterugstroming.

Meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:State-of-the-art gasstromen meten

Endress + Hauser Nederland

Endress+Hauser Endress+Hauser is een toonaangevende, wereldwijd opererende leverancier van oplossingen op het gebied van procesautomatisering. Onze producten bieden een uitstekende prijs-prestatieverhouding en de dienstverlening staat op een ongekend hoog niveau.... Lees meer