Endress+Hauser kijkt terug op zeven bewogen decennia
Het was een onwaarschijnlijk tweetal dat in 1953 samenkwam om een bedrijf op te richten: aan de ene kant de Zwitserse ingenieur Georg H. Endress, net 29 jaar, en aan de andere kant de Duitser Ludwig Hauser, 58 jaar en hoofd van een coöperatieve bank. Maar de twee vulden elkaar perfect aan. De visie en gedrevenheid van de één waren even belangrijk voor het succes als de voorzichtigheid en ervaring van de ander.
Van huiskamer naar de wereld
Op 1 februari ging L Hauser KG van start. Het nog prille bedrijf werd gevestigd in het appartement van Ludwig Hauser in Lörrach in Duitsland, gefinancierd met een bescheiden startkapitaal van 2.000 Duitse Mark. Het bedrijf werd genoemd naar de vrouw van Ludwig Hauser, Luise, die als aandeelhouder stond geregistreerd in het handelsregister.
Het bedrijf begon met de verkoop van innovatieve elektronische niveausensoren die een niche in de markt vulden. Het duurde niet lang voordat Georg Endress zelf instrumenten begon te ontwikkelen. In 1955 registreerde hij zijn eerste patent bij wat nu bekend staat als het Zwitserse Federale Instituut voor Intellectuele Eigendom.
Nieuwe markten
In 1957 ging het bedrijf verder onder de naam Endress+Hauser – en maakte een sterke groei door. Het bedrijf maakte in steeds meer nieuwe markten naamsbekendheid. Georg Endress vergeleek zijn aanpak met het ‘uitrollen van deeg’. Hij breidde het portfolio voortdurend uit door nieuwe meetprincipes toe te voegen en zocht zakelijke kansen in andere landen. De eerste buitenlandse dochteronderneming werd in 1960 in Nederland opgericht. Andere verkoopcentra volgden vrijwel elk jaar.
De onderneming breidde haar aanbod uit door overnames en start-ups. Registratie, vloeistofanalyse en flowmeting werden als nieuwe activiteiten toegevoegd aan de bestaande portfolio, later gevolgd door druk- en temperatuurmeting. Endress+Hauser ontwikkelde zich tot een totaalaanbieder voor de procesindustrie. Tegen die tijd was het Hauser-tijdperk al voorbij. De familie Endress werd de enige aandeelhouder in 1975.
Wereldwijde structuren, universele cultuur
Klaus Endress nam in 1995 de leiding van de Groep over van zijn vader. In de daaropvolgende jaren breidde hij het bedrijf uit van procesinstrumentatie naar diensten en automatiseringsoplossingen. Hij pakte ook de uitdagingen van het zakendoen in een globaliserende wereld aan. Na het opzetten van verkoopcentra over de hele wereld, ging ook de productie de wereld over; moderne IT zorgde voor onderlinge verbinding.
Gedurende 19 jaar drukte Klaus Endress niet alleen zijn persoonlijke stempel op de Groep, maar ook op de bedrijfscultuur. Hij beschouwde loyaliteit en verantwoordelijkheid als kernwaarden in de relaties tussen klanten, werknemers en aandeelhouders. De toekomst van het familiebedrijf lag hem na aan het hart. Hij stuurde aan op een familiehandvest waarin de aandeelhoudende familie verklaarde dat Endress+Hauser altijd een familiebedrijf moet blijven. Met het overlijden van Georg H. Endress in 2008 werd deze verklaring zijn nalatenschap.
Focus op digitalisering en analyse
In 2014 nam Matthias Altendorf het stokje over als CEO. Hij is geen lid van de familie Endress, maar werkt al meer dan 25 jaar bij het bedrijf. Analysespecialist voor laboratorium, Analytik Jena, maakte toen al deel uit van de Groep. Verdere overnames versterkten de procesanalyse en de meting van kwaliteitsparameters. Bovendien zette Matthias Altendorf zich in voor de digitalisering van producten, klantinteractie en bedrijfsprocessen.
Met vertrouwen het nieuwe jaar in
Endress+Hauser gaat met vertrouwen het jubileumjaar in. De Groep ondersteunt klanten bij grote uitdagingen zoals digitalisering en decarbonisatie. Endress+Hauser draagt bij aan de voorzieningen, voeding en gezondheid van mensen. Het bedrijf heeft een solide basis en de wereldwijde aanwezigheid zorgt voor stabiliteit. De aandeelhouders hebben alles in huis om een soepele overdracht van de verantwoordelijkheid aan de derde generatie te garanderen.