Tijdwinst is het grote voordeel van droogijs reinigen bij schade of onderhoud

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Tijdwinst is het grote voordeel van droogijs reinigen bij schade of onderhoud

Polygon maakt gebruik van droogijsstralen d.m.v. CO2 blokken voor het reinigen van elektrische en mechanische apparatuur. Deze innovatieve methode werkt uitstekend voor zowel reiniging na brand- en waterschade als industriële reiniging van gebruiks- en productievervuiling.

Brand en waterschade, maar ook het normale gebruik van elektrische en mechanische apparatuur veroorzaken vervuiling aan deze apparatuur. Denk aan rook en roet, inkt, lijm en ander vuil. Deze vervuiling kan leiden tot diverse problemen, zoals:
– Tragere werking van de apparatuur
– Lagere kwaliteit van geproduceerde goederen
– Langere productiecyclus
– Verminderde hygiëne
– Veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld door oververhitting
– Onaantrekkelijke aanblik

Droogijsstralen (CO2-reiniging), hoe werkt het?
Droogijs is de vaste vorm van koolstof dioxide (CO2). Tijdens het reinigen van apparatuur met behulp van droogijsstralen worden de CO2 blokken in een machine geschaafd, waardoor een fijn sneeuw op de te reinigen oppervlakte wordt gespoten. De kracht waarmee het droogijs tijdens het CO2 reinigen op het te reinigen oppervlak wordt gespoten ligt tussen de 2 en 10 bar, afhankelijk van het materiaal. Droogijs sublimeert bij impact met het te reinigen materiaal. Sublimatie is de directe faseovergang van een stof, uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen.

Het gas van het droogijs heeft een volume dat ongeveer 500 keer groter is dan de fijne sneeuw, deze sublimatie heeft een liftend effect waardoor de verontreiniging van het te reinigen oppervlakte afvalt en er geen residu achter blijft.

De voordelen van droogijs reiniging
CO2 reinigen brengt een aantal voordelen met zich mee:
– Machines hoeven niet gedemonteerd te worden, waardoor deze droogijsmethode sneller en daarmee goedkoper is dan andere reinigingsmethoden.
– Droogijs is milieuvriendelijk en veroorzaakt geen schadelijke uitstoot. Er worden geen (chemische) reinigingsmiddelen gebruikt.
– Er blijft geen residu achter op de gereinigde apparatuur, zoals reinigingsmiddelen.
– Er wordt geen water of ander vocht gebruikt, waardoor ook vochtgevoelige apparatuur vaak middels droogijsstralen gereinigd kan worden.
– Het kan veilig gebruikt worden op allerlei oppervlakken, zonder beschadigingen te veroorzaken.

Op dit moment werkt een team van 25 man aan het reinigen van de besturings- en schakelkasten van een, door de watersnoodramp getroffen, fabriek in Eupen België.

Geschreven door

Polygon

Algemeen: Polygon is dé specialist in het herstellen van water- en brandschade en in het leveren van tijdelijke klimaatoplossingen. Wij beperken en beheersen de gevolgen van water, brand en klimaat.... Lees meer