Ultrasoon geluid: Energiebesparing door het opsporen van persluchtlekkages

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
215 bekeken 25 januari 2023
Article image of: Ultrasoon geluid: Energiebesparing door het opsporen van persluchtlekkages

Nu de energieprijzen ongekend hoog zijn, is het belangrijker dan ooit dat onderhoudsteams zich concentreren op het opsporen van persluchtlekkages in hun industriële installaties. Omdat de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, wordt het genereren van perslucht steeds duurder – het opsporen en repareren van lekkages wordt nu een prioriteit.

Naar schatting heeft meer dan 50% van alle persluchtsystemen problemen met de energie-efficiëntie, en verliezen van dergelijke systemen kunnen zeer kostbaar zijn. Ongeveer 30% van alle industriële perslucht gaat verloren aan lekkages, wat een enorme economische en energetische verspilling betekent. Bedenk dat een lek van slechts 3 mm bij een druk van 5 bar tot 500 tot 1000 Euro per jaar kan kosten als het niet wordt opgespoord. Het opsporen en repareren van persluchtlekkages kan dus leiden tot enorme energiebesparingen.

Methodes voor lekdetectie

Er zijn enkele methoden om persluchtlekkages op te sporen. Een van de meest traditionele methoden, die nog steeds veel wordt gebruikt, is het opsporen van lekkages met een oplossing van water en zeep. Deze methode heeft enkele nadelen: ze duurt erg lang, zorgt voor extra werk en kan ook een veiligheidsrisico vormen.

Een veel effectievere, snellere en veiligere methode is het gebruik van ultrasone inspectie-instrumenten. Dit kunnen luisterinstrumenten zijn of de recentere ultrasone lekdetectiecamera’s, die het werk nog eenvoudiger maken.

Waarom ultrasoon geluid gebruiken voor lekdetectie?

Met behulp van de eigenschappen van Ultrasound is het lokaliseren van lekkages snel en gemakkelijk te doen vanwege:

– De directionele geluidsgolven maakt het lokaliseren van de bron gemakkelijk
– Intensiteit van het signaal: hoe dichterbij u komt, hoe meer geluid u waarneemt
– Vaste frequentie, waardoor het zelfs in een luide fabrieksomgeving effectief is om te lokaliseren

Wanneer een gas (lucht, zuurstof, stikstof, enz.) door een lekopening stroomt, genereert het een turbulente stroming met detecteerbare hoogfrequente geluiden.

Door het testgebied met een ultrasoon instrument te scannen, kan een lek door de headset worden gehoord als een ruisend geluid of als dB zichtbaar zijn op het display/meter. Hoe dichter het instrument bij het lek is, hoe harder het ruisende geluid en hoe hoger de aflezing.

Als omgevingsgeluid een probleem vormt, kan een rubberen focussonde worden gebruikt om het luisterveld van het instrument te verkleinen en af te schermen tegen concurrerende ultrasone geluiden.

Bovendien vermindert frequentie tuning (beschikbaar in de meeste modellen) drastisch de storende achtergrondgeluiden, zodat ultrasone lekdetectie gemakkelijker wordt dan ooit tevoren.

Onderzoek naar persluchtlekkages – evaluatie van de kosten van lekkages

Een van de populairdere toepassingen van ultrasoon geluid is het maken van rapportages over de gedetecteerde persluchtlekkages.

Met behulp van onze software voor persluchtlekkages kunnen gebruikers per lek de jaarlijkse verliezen aangeven en tegelijkertijd de vermindering van de CO2 uitstoot aantonen in de rapportages.

– Lokaliseer de plaats van het lek snel en gemakkelijk
– Markeer de plaats van het lek & registreer de waarden met digitale ultrasone inspectie-instrumenten
– Rapporteer potentiële kostenbesparing & geef de bespaarde verliezen aan na reparatie

Dit kan met software zoals UE Systems DMS of met een mobiele app zoals de Leak Survey Sidekick app.

Met deze app kan de gebruiker een verslag van een persluchtlekkage survey maken. Zodra de lekkages zijn geïdentificeerd en informatie is ingevoerd, kunnen de gegevens worden gebruikt om een uitgebreid Excel-rapport te genereren met een geschat LPM-verlies (liter per minuut), actuele kostenbesparing, foto’s van de locatie van het lek (genomen met uw smartphone of tablet) en CO2 besparing.

De kwaliteitswaarborging van de inspectie wordt geoptimaliseerd door het identificeren van lekkages die zijn gerepareerd en lekkages die niet zijn gerepareerd. Werkt ook met speciale gassen zoals Argon, Stikstof, Helium enz.

Ultrasone camera’s voor het opsporen van persluchtlekken

Traditionele ultrasone inspectie-instrumenten zijn effectief, maar werken alleen met geluid. De gebruiker spoort lekkages op door het geluid te volgen via de koptelefoon die op het instrument is aangesloten, door in alle richtingen te scannen en de geluidsbron te volgen totdat de exacte locatie van het lek kan worden vastgesteld. Dit wordt de grof naar fijn methode genoemd.

Met de meest recente ontwikkelingen in ultrasone technologie voor lekdetectie zijn er echter ultrasone camera’s beschikbaar waarmee de gebruiker het lek op een scherm kan zien, in real-time. Een voorbeeld van de beschikbare ultrasone camera’s is de UltraView van UE Systems.

Onderhoudsprofessionals kunnen gemakkelijk persluchtlekkages (of andere gassen) opsporen door eenvoudigweg de camera aan te zetten en te kijken hoe de locaties van het lek op het scherm verschijnen. Op deze manier is het mogelijk om snel een groot gebied te af te scannen en een groot aantal lekkages te vinden, zelfs op een veilige afstand. Het opsporen van lekkages met deze ultrasone camera is dus veel efficiënter en sneller dan met traditionele lekdetectiemethoden.

Meer Informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer