Van Lieshout Snackwaren kiest voor laagste TCO persluchtinstallatie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Van Lieshout Snackwaren kiest voor laagste TCO persluchtinstallatie

Van Lieshout Snackwaren in Helmond produceert vleessnacks. Hun productieproces maakt veel gebruik van perslucht. Van Lieshout heeft gekozen voor een nieuwe ALUP persluchtinstallatie bestaande uit onder andere 2 stuks ALUP schroefcompressor Allegro 76, koeldroger ADQ1080, adsorptiedroger PB635HEZP en filterstraat, regeling en visualisatie. Verder zijn het AIRnet leidingwerk in RVS, de afblaaskokers en ventilatie, mechanisch installeren en inbedrijfstellen ook volledig door ALUP GrassAir uitgevoerd, kortom een turnkey project. Prioriteit in het project was een lage Total Cost of Ownership (TCO).

IFS Food Standaard
Van Lieshout Snackwaren had voor hun productieproces een nieuwe persluchtinstallatie nodig. Omdat Van Lieshout werkt met voeding als eindproduct moet de persluchtinstallatie voldoen aan de eisen van de IFS Food Standaard. “De perslucht komt meestal niet direct in contact met het product, maar indirect voor het besturen van de machines. Af en toe wordt perslucht ook op het product geblazen.”, zegt Paul van Houtum, Hoofd Technische Dienst bij Van Lieshout Snackwaren. Daarom is gekozen van schroefcompressoren met foodgrade koelmedium, adsorptiedrogers met een extra laag dauwpunt en persluchtfilters. “Verder hebben we actief kooladsorbers toegepast, om alle restdeeltjes eruit te filteren.” Op die manier voldoet de persluchtinstallatie bij Van Lieshout aan zowel de interne QA eisen en de eisen van IFS voor de productie van hun vleesproducten.

De adsorptiedroger PB635HEZero Purgeair zorgt voor een drukdauwpunt van -70 graden Celcius

Lage Total Cost of Ownership
Bij keuze voor de leverancier was een lage TCO heel belangrijk. Hans Tillmann, senior sales engineer bij ALUP GrassAir Kompressoren B.V.; “We hebben een offerte gemaakt voor de turnkey levering van het gehele project. Niet alleen de persluchtinstallatie, ook het AIRnet, installeren en het onderhoud is meegenomen.” Paul van Houtum geeft ook aan dat het totaalplaatje van Total Cost of Ownership van de persluchtinstallatie beslissend was in de keuze voor de leverancier. “Perslucht is toch een dure energiebron. Dus ook het energieverbruik moest meegenomen worden bij de berekeningen,” aldus Van Houtum. Daarom is er gekozen voor de meest energiezuinige compressoren en een adsorptiedroger in de Zero purge air uitvoering. Ondanks de extra investering is deze binnen 3,5 jaar terugverdiend. “Verder hebben we gekeken naar onderhoud en afschrijving. Al die punten meegenomen kwam ALUP GrassAir als beste uit de bus.”

Service
Het onderhoud van de persluchtinstallatie wordt ook volledig door ALUP GrassAir gedaan. Hans Tillmann: “Ons serviceteam is 24 op 24 uur bereikbaar voor klanten. Op die manier zijn we een partner voor Van Lieshout, die ervoor zorgt dat ze altijd kunnen vertrouwen op de continuïteit van hun persluchtinstallatie.”

Geschreven door

ALUP GrassAir Kompressoren B.V.

ALUP GrassAir Kompressoren B.V. is ontstaan uit een samenvoeging van twee sterke organisaties die een historie hebben met gedeelde waarden in servicegerichtheid, innovatie en professionaliteit. Een keuze voor ALUP GrassAir... Lees meer