Varnish MPC-test op een fosfaatester-regelolie is specialistenwerk

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
49 bekeken Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Varnish MPC-test op een fosfaatester-regelolie is specialistenwerk

Het uitvoeren van een MPC varnish-analyse volgens de ASTM-D7843-16-testmethode op een fosfaatesterolie, vraagt om een andere aanpak dan testen die worden uitgevoerd op een standaard minerale smeerolie.
Bij minerale olie worden cellulose 0,45 micron analysemembranen gebruikt met een petroleumether als oplosmiddel om de MPC-test uit te voeren. Veel laboratoria gebruiken voor elk type olie dezelfde analysemembranen en oplosmiddelen. Ook wanneer ze de MPC-test uitvoeren op een op fosfaatester gebaseerde olie.

En hier onderscheidt een professioneel olieanalyse-laboratorium zich van ‘standaard’ laboratoria. Bij het uitvoeren van een MPC-varnishtest op een fosfaatester is het belangrijk om de juiste analysemembranen en een speciaal oplosmiddel te gebruiken. Alleen dan kun je een representatieve MPC ΔE-waarde uit de test halen.

Een standaard cellulose 0,45 micron analysemembraan is niet geschikt voor fosfaatesterolie. Cellulose-membranen lossen gedeeltelijk op bij contact met de fosfaatester en het membraan kan vervormen.
Het effect van het standaard oplosmiddel op een fosfaatester is dat het de onopgeloste varnish oplost wanneer deze wordt gemengd met de fosfaatester en ook op het analysemembraan. Het resultaat is dat de meting met de fotospectrometer op het geprepareerde membraan een ΔE-waarde geeft die veel lager is dan de werkelijke waarde.

Wil je een fosfaatester laten testen op aanwezigheid van varnish, dan moet er een nylon 0,45 micron analysemembraan worden gebruikt en hexaan als oplosmiddel. Het nylon-membraan is bestand tegen de fosfaatester en het hexaan lost de varnish niet op tijdens het uitvoeren van de test. Dit resulteert in betrouwbare metingen met de fotospectrometer waarbij de juiste MPC-waarde wordt gemeten.

Een professioneel onderzoekslaboratorium dat is gespecialiseerd in olieanalyse, zal de juiste methodes en materialen toepassen, afgestemd op het type olie. Zodra de MPC ΔE en onderliggende ΔL-, Δa- en Δb-nummers zijn achterhaald, kunnen mogelijke problemen met de olie worden geïdentificeerd en kan er, indien nodig, actie worden ondernomen met maatwerk olieconditioneringsapparatuur en filters.

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Varnish MPC-test op een fosfaatester-regelolie is specialistenwerk

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in ieder bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een oplossing op maat te kunnen bieden.... Lees meer