Verduurzamen met Energie-investeringsaftrek

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Verduurzamen met Energie-investeringsaftrek

Gestart met een nieuw decennium, dat geeft nieuwe kansen en uitdagingen. Gaan we echt van het gas af? Wat zijn nu de mogelijkheden om energie te besparen met uw stoomgenerator? Is straks elektrisch stoom opwekken een optie? En wat betekent dit voor uw bedrijf? Het zijn de relevante vragen van het moment.

Milieulijst en Energielijst
De mogelijkheden om werkprocessen met stoom te verduurzamen nemen alleen maar toe. Al een aantal jaar staat de vervanging van een stoomketel door een stoomketel waarbij de rookgassen niet meer dan 60 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, op de Milieulijst. Afgelopen januari kregen wij bericht dat onze aanvraag is goedgekeurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en elektrische stoomketels vanaf 2020 zijn opgenomen in de Energielijst (270104). Hierdoor kom je bij de aanschaf van een elektrische stoomketel, ter vervanging van een gasgestookte stoomketel, in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (EIA).

Energie-investeringsaftrek (EIA)
De EIA is een fiscale faciliteit die bedoeld is om energiezuinige investeringen te stimuleren. Met EIA kunt je 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De EIA geldt alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen.

Andere oplossingen
Is vervanging door een elektrische stoomketel niet mogelijk doordat u nog niet de benodigde elektrische infrastructuur heeft? Er zijn ook andere maatregelingen die u kun treffen om te verduurzamen. Er zijn aanpassingen en onderhoud aan uw bestaande stoomsysteem mogelijk om het brandstof gebruik te verminderen. Dit kan wel oplopen tot 25% door bijvoorbeeld het verlagen van de stoomdruk, het isoleren van ketel en leidingen, regelmatige controle condenspotten en uitzetten van stoomketel wanneer er langere tijd geen stoomvraag is.

Advies
Weet u niet zeker of uw bedrijf beschikt over de juiste infrastructuur voor een elektrische stoomketel? Of wilt u weten wat u moet aanpassen om wel een elektrische stoomketel te kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Scharff Techniek. of bel wil je informatie bel dan Bernard Scharff 0622806711. Wij helpen u namelijk graag met de elektrificatie van uw stoomproductie.

Geschreven door

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: * Elektrische Stoomketels * Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren * Thermische Olieketels * Toepassingen voor Clean Steam *... Lees meer