Verhoog de Energie-efficiëntie met Ultrasoon

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Verhoog de Energie-efficiëntie met Ultrasoon

Een van de grootste uitdagingen van vandaag voor onderhouds- en reliability teams is het verbeteren van de energie-efficiëntie – hoge energieprijzen en wereldwijde concurrentie dicteren de noodzaak om energieverspilling te verminderen en de systeemefficiëntie te verbeteren. Een hele grote factor welke bijdraagt aan inefficiëntie zijn lekkages: zowel in persluchtsystemen als in condenspotten. Ultrasone inspectie instrumenten kunnen deze lekkages gemakkelijk detecteren, wat leidt tot potentiële energiebesparingen.

Persluchtlekkages detecteren met Ultrasoon

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is perslucht niet gratis. Naar schatting heeft meer dan 50 procent van alle persluchtsystemen problemen met de energie-efficiëntie die moeten worden verholpen. Deze verliezen kunnen behoorlijk duur zijn. Ongeveer 30% van alle industriële perslucht gaat meestal verloren in lekkages, wat resulteert in enorme verliezen. Een lek van slechts 1 mm kan een installatie meer dan € 1.000 per jaar kosten als het niet wordt gedetecteerd.

Ultrasone instrumenten detecteren turbulentie dat geproduceerd wordt wanneer de perslucht beweegt van de hoge drukzijde naar de lage drukzijde van een lekkage. Door gebruik te maken van de karakteristieken van Ultrasound, is de lokalisering van lekkages snel en makkelijk omdat:

• Directionele geluidsgolven het lokaliseren van de bron zeer makkelijk maken
• Intensiteit van het signaal: Hoe dichterbij u komt, des te meer geluid word er gedetecteerd
• Hoge frequentie instelling: Dit maakt het zeer effectief om de bron te vinden in zeer luide hoorbare fabriekomgevingen.

Met behulp van een ultrasoon inspectie instrument kunnen wij een perslucht audit uitvoeren. Persluchtlekkages zullen altijd ontstaan en blijven terugkomen, maar door een systeem dat ontworpen is om ze te identificeren voordat ze een groot probleem worden, kunnen wij tijd, geld en energie besparen.

Rapporteren en documenteren van Perslucht audits

Naast het repareren van de lekkages, is het succes van de perslucht audit grotendeels afhankelijk van goede rapportage en documentatie. Rapporten kunnen eenvoudig worden gemaakt met behulp van software zoals Ultratrend DMS van UE Systems, of een mobiele app genaamd “LeakSurvey”. De kosten van persluchtlekkages zijn gebaseerd op het decibelniveau van het lek; de kosten per kwh; en de druk in de leiding bij het lek. Verschillende onafhankelijke onderzoeken vergeleken een perslucht audit rapport met de werkelijke energiebesparing, en er is gebleken dat een ultrasoon onderzoek binnen 20% van de werkelijke besparingen zit – een correct uitgevoerd ultrasoon onderzoek kan een enorme terugverdientijd hebben in een korte periode.

Condenspot Inspectie met Ultrasoon

Stoomlekkages behoren ook tot de grootste energieverspillers en daarom dure problemen die in een fabriek worden aangetroffen. Lekkende condenspotten kunnen de bedrijfskosten met maar liefst 33% verhogen. Om deze reden moeten energiebesparingsprogramma`s beginnen met een condenspotten audit. Zelfs de kleinste lekkage kan tot €7000 per jaar kosten.

Condenspot inspecties met ultrasoon is een structure-borne of contact methode. Fysiek contact tussen de condenspot en de ultrasoon meter is een must. Zodat we goed kunnen luisteren naar de werking daarvan. Als een ultrasoon inspectie instrument gebruikt wordt voor de inspectie dan is de aanbevolen meet frequentie 25kHz. Onafhankelijk van welk type condenspot het is, zal de inspectie altijd aan de “afvoerzijde” van de condenspot plaats moeten vinden, omdat daar de meeste turbulentie is wanneer de condenspot zijn cycli maakt om het condensaat af te voeren. Nadat er contact is gemaakt met de condenspot, passen we de gevoeligheid aan totdat het geluid van de condenspot goed is te horen.

Rapporteren van de condespot inspecties

Het is erg belangrijk om de bevindingen van een inspectie goed te documenteren. De UE Systems Ultratrend DMS software, of de “SteamTrap” app voor de mobiele apparaten maken dit mogelijk.Het Rapport zal de potentiele verliezen weergeven wat veroorzaakt wordt door de lekkende condenspotten. Om een “Stoom verlies rapport” te kunnen maken moet de inspecteur informatie hebben over: Type condenspot, Diameter venturi, Ingaande en uitgaande temperatuur, diameter venturi, de werking van de condenspot en de kosten om 1 ton (1000 Kg) stoom te produceren. Wanneer er gewerkt wordt met de Ultraprobe 10.000 of 15.000 van UE Systems dan kan de informatie onboard worden ingevoerd tijdens de inspectie.

Watch article video icon.arrow--dark Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer