Waar blijft ze…?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Waar blijft ze…?

Als technisch vertaler heb ik al heel wat kilometers afgelegd op technische beurzen. Wat me altijd weer opvalt, is hoe weinig vrouwen ik daar tegenkom. Alle jaarlijkse ‘girlsdays’ om vrouwen te verleiden voor een baan in de techniek ten spijt, in het bedrijfsleven zijn ze nauwelijks terug te vinden. En dat terwijl steeds meer meisjes voor technische studies kiezen. Waar zijn die meiden dan gebleven? Bij navraag blijkt dat slechts een handjevol vrouwen na de studie in een technische baan terecht komt. Zonde! Zo loopt de sector de helft van haar potentiële medewerkers mis terwijl het tekort aan technisch talent steeds nijpender wordt.

Mannen vervullen nog altijd 90 procent van de techniekbanen. De enkele vrouw die wel een poging waagt als uitvoerend techneut, heeft te maken met vooroordelen. Zo vertelde een vrouwelijke werkvoorbereider onlangs dat als ze een klant belt voor een afspraak er steevast wordt gedacht dat zij de secretaresse is. Nu kunnen we natuurlijk wijzen naar de mannen, maar ik denk dat de vrouwen nu aan zet zijn en de mouwen op moeten stropen.

De techniek heeft ‘voorbeeldvrouwen’ nodig die laten zien dat ook vrouwen prima technische banen kunnen vervullen. Zoals de voorzitter van de FME, Ineke Dezentjé Hamming, het mooi verwoordde: “Technologie is veel te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.”

Lees meer icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark