Wat is True-RMS en waarom is dit zo belangrijk?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Wat is True-RMS en waarom is dit zo belangrijk?

Bij het verhelpen van storingen of hinderlijke uitschakelingen in elektrische apparatuur is een van de belangrijkste dingen die u moet weten of er een niet-lineaire belasting op het betreffende circuit is aangesloten. Niet-lineaire belastingen zijn afkomstig van apparatuur als computers, elektronische regelingen, frequentiegeregelde aandrijvingen en energiebesparende verlichting, zoals ledverlichting, maar ook HVAC-systemen met een hoog rendement die stroom gebruiken in korte pulsen in plaats van in een gelijkmatige sinusgolf. Deze pulsen zorgen ervoor dat harmonische stroom terugstroomt naar andere delen van het voedingssysteem en produceren niet-sinusvormige golven. Dit resulteert in oververhitting, storingen en uiteindelijk defecten in het hele systeem.

Om de oorzaak van het probleem te kunnen vinden, hebt u een nauwkeurige meting van de RMS-stroom nodig om deze te kunnen vergelijken met de nominale RMS-waarde voor het betreffende onderdeel. De term “RMS” staat voor “root mean square” (kwadratisch gemiddelde) dat de werkelijke waarde (of verwarmingswaarde) van elke willekeurige AC-golfvorm berekent. In elektrotechnisch opzicht is de AC-RMS-golfvorm gelijk aan de DC-verwarmingswaarde van een bepaalde spannings- of stroomgolfvorm. Elektrische componenten zoals zekeringen, rails, geleiders en thermische elementen van stroomonderbrekers zijn in RMS-stroom (effectieve stroom) gespecificeerd, omdat hun belangrijkste beperking te maken heeft met de warmteafgifte.

Als u een lineaire belasting meet, zoals standaardinductiemotoren, weerstandsverwarming of gloeilampen, kunt u eenvoudig nauwkeurige RMS-metingen vastleggen met een meetinstrument voor meting van gemiddelde (gem.) waarde. Als er echter een niet-lineaire belasting op het circuit is, hebt u een True RMSmeetinstrument nodig om een nauwkeurige RMS-meetwaarde te krijgen, anders kunnen de meetwaarden tot 40% te laag zijn.

Als u alleen circuits met lineaire belastingen hoeft te meten, zal een meetinstrument volgens de gemiddelde- waarde-methode, zoals de Fluke T5, nauwkeurige meetwaarden leveren. Als u echter werkt in een omgeving met niet-lineaire belastingen of een mix van beide types, hebt u een True RMS-gecertificeerd meetinstrument nodig.

Er zijn allerlei soorten True RMS-tools verkrijgbaar, van DMM’s en stroomtangen tot elektrische testers, zoals de Fluke T6 elektrische tester. Om er zeker van te zijn dat het instrument dat u kiest True RMS-gecertificeerd is, moet u letten op de woorden “True RMS” op het voor- of achterpaneel of de specificaties raadplegen.

Fluke T6 elektrische testers met geïntegreerde FieldSensetechnologie gaan verder dan het eenvoudig detecteren van spanning. Zij meten True RMS AC-spanning en -stroom zodat u snel nauwkeurige meetwaarden krijgt van zowel niet-lineaire als lineaire belastingen. FieldSense-technologie maakt het gebruik van meetsnoeren in de meeste gevallen overbodig*. Schuif de open vork om een geleider en bekijk stroom, spanning of beide.

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Fluke Nederland BV

Fluke Corporation is wereldmarktleider in de productie, de distributie en het onderhoud van elektronische test- en meetinstrumenten en software. Fluke werd in 1948 opgericht en heeft sindsdien bijgedragen aan de... Lees meer