Webinar over ammoniumnitraat in een brand – explosie Beiroet

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Webinar over ammoniumnitraat  in een brand – explosie Beiroet

Dat ammoniumnitraat (AN) beveiligd moet worden tegen brand is bekend en er bestaan diverse voorschriften. Meerdere malen is gebleken dat in een brand bij grootschalige opslag van AN, deze tot detonatie kan komen met afschuwelijke gevolgen.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, is ondanks veel onderzoek nooit helemaal onder gecontroleerde condities gereproduceerd. De paar weken die beschikbaar waren om dit uit te zoeken aan de hand van vele bronnen was een flinke uitdaging, terwijl bovendien voor veilige afstanden, gegeven de hoeveelheid bij opslag, informatie over de kracht van een AN detonatie vergeleken met de springstof trotyl van belang is. Deze informatie werd op drie verschillende manieren afgeleid: snelheid schokgolf, schadebeeld en krater grootte.

Hans Pasman zal online details over de opslagomstandigheden van ammoniumnitraat presenteren en een mogelijk ontploffingsscenario als in Beiroet schetsen met een analyse van de kracht van de detonatie. De link om deel te nemen ontvangt u kort voor het webinar. Inschrijven is mogelijk via de website van kivi, dan kiezen voor de afdeling Defensie&Veiligheid en daarna de keuze maken voor 12 november in de agenda.

Geschreven door

KIVI Defensie&Veiligheid

De afdeling Defensie en Veiligheid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) is voor iedereen die betrokken is bij de toepassing van technologie voor defensie en nationale veiligheid. De afdeling... Lees meer