Edge analytics: Decentrale conditiebewaking voor minder kritische machines

icon.highlightedarticle.dark Conditiegestuurd onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Edge analytics: Decentrale conditiebewaking voor minder kritische machines

Tekst: Sabine Spapen | Fotografie: Emerson

Het IIoT en edge analytics voor conditiebewaking van machines zijn een goede aanvulling op handmatige gegevensverzameling en visuele inspecties. Het real-time verzamelen en analyseren van data, direct van de apparatuur, dus zonder de data te centraliseren, maakt conditiebewaking voor meer machines in de fabriek mogelijk.

Gecentraliseerde, online conditiebewakingssystemen worden, in combinatie met beschermingstechnieken, vooral ingezet voor het bewaken van de meest kritische machines in de fabriek, zoals compressoren en turbines. Voor semi-kritische machines als pompen, ventilatoren en motoren wordt deze technologie vaak als te complex en te duur beschouwd. Met edge analytics (randbewakingsapparatuur) kunnen deze machines echter toch goed gemonitord worden. Dit vormt een prima aanvulling op visuele inspecties en manuele gegevensverzameling, die relatief veel tijd en geld kosten

Momentopnames

Het monitoren van semi-kritische procesonderdelen zoals pompen, motoren en ventilatoren, die ook essentieel zijn voor de productiviteit, bestaat meestal uit handmatige trillingsmetingen op bijvoorbeeld maandelijkse basis. Zulke momentopnames zijn niet ideaal. Ze kunnen ertoe leiden dat er tussen de metingen door problemen optreden die onverwachte storingen of zelfs schade kunnen veroorzaken. Bovendien is het handmatig verzamelen van gegevens tijdrovend en dus een inefficiënte inzet van het vaak beperkte onderhoudsbudget. Een onderhoudsmonteur is vaak dagen bezig en besteedt ook tijd aan machines die eigenlijk in goede conditie zijn.

Article image of: Edge analytics: Decentrale conditiebewaking voor minder kritische machines

Voordelen

Hoewel visuele controle nodig blijft, biedt online conditiebewaking grote voordelen. Het betekent minder handmatige metingen, een efficiëntere inzet van onderhoudsmensen en een verhoging van de productieve tijd en prestaties van de machines. Onderhoudsteams krijgen bij online bewaking meteen een melding of eenvoudig te begrijpen statusinformatie en rapportages. Ze weten direct wat de situatie is en kunnen onmiddellijk beginnen met het onderzoeken en oplossen van het probleem zonder afhankelijk te zijn van experts voor de gegevensanalyse.

Trillingsbewaking

Met de komst van het Industrial Internet of Things, en draadloze en edge-analytics-oplossingen zijn online bewakingsoplossingen goedkoper en simpeler te implementeren geworden. Edge-analytics is de naam voor het real-time verzamelen en analyseren van gegevens, direct van de apparatuur, dus zonder de data te centraliseren. Met deze gegevens kan dus direct actie worden ondernomen. Daardoor kunnen steeds meer machines, dus ook de minder kritische, gemonitord worden. Draadloze vibratiemetingen, met ingebouwde prescriptieve analyses, leveren nauwkeurige diagnostische informatie via WirelessHART-netwerken. Zo wordt trillingsbewaking op allerlei plaatsen mogelijk, vooral op slecht bereikbare of ver weg gelegen plekken, zoals afvalwaterzuiveringsinstallaties, opslagtanks en pomp- en compressorstations.

Zonder omweg

Edge-analyseapparaten die detectie combineren met analyse, overbruggen de kloof tussen handmatige inspectie en gecentraliseerde online dataverzameling. Randbewakingsapparatuur maakt gebruik van bijvoorbeeld trillingen, temperatuur, digitale en analoge input van traditionele sensoren en vergelijkt dit met vooraf geconfigureerde analysesjablonen voor vaak toegepaste machines. Dit levert een eenvoudig te begrijpen ‘gezondheidsscore’ op, die operators waarschuwt voor verslechterende of kritieke situaties. De informatie is dus direct beschikbaar op locatie, zonder een omweg langs gespecialiseerde partijen die de gegevens eerst interpreteren.

Combinatie

Voorheen verzamelde elke proces- en conditiebewakingsensor slechts één soort informatie. Met randbewakingsapparatuur ontstaat de mogelijkheid om de verschillende gegevenstypes te combineren. Dat zorgt voor een completer beeld van de toestand van de machine of de asset. Met de CHARacterization Modules (CHARM)-technologie kunnen de ingevoerde gegevens afzonderlijk gekarakteriseerd worden als een trillingssignaal of een analoge of digitale invoer/uitvoer. Dit vereenvoudigt het bedradingsproces.

Op afstand

Personeel hoeft nu niet meer bij de machine in de buurt te zijn om te checken wat de status is. Op een mobiel device kunnen medewerkers gedetailleerde, real-time informatie inzien en de balans, uitlijning, speling en lageranalyses van een machine bekijken. Zo kan direct worden ingegrepen waar het nodig is.

Complementair

Deze IIoT- en randbewakingstechnologieën zijn complementair: ingezet op de juiste machines zijn ze een waardevolle aanvulling op visuele inspecties en handmatige gegevensverzameling. Ze zijn niet bedoeld om die geheel te vervangen. In combinatie levert dit een onderhoudsstrategie op waarmee bedrijven hun productiviteit, uptime en duurzaamheid kunnen verhogen. ●

Sabine Spapen is business development manager voor betrouwbaarheidsoplossingen bij Emerson

www.Emerson.com/amsassetmonitor

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark