ERIKS kiest Ultimaker voor het opschalen van de 3D-printing

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: ERIKS kiest Ultimaker voor het opschalen van de 3D-printing

ERIKS werkt nauw samen met Ultimaker, wereldleider op het gebied van desktop 3D-printen. Met deze samenwerking breidt ERIKS de productiecapaciteit voor haar klanten nu verder uit. Dankzij de inzet van verschillende Ultimaker S5 Pro Bundles printers kan ERIKS haar OEM- en MRO-klanten verder ondersteunen bij het sneller, beter en makkelijker ontwerpen, ontwikkelen en printen van industriële componenten.

3D-geprint productiehulpmiddel levert besparingen op
Sander Splinter, directeur van ERIKS Nederland: “3D-printen heeft een ongekende potentie voor industriële toepassingen. Wij combineren onze industrie-, productie- en softwarekennis met de betrouwbare en gebruikersvriendelijke 3D-printoplossingen van Ultimaker. Hierdoor kunnen we onze klanten beter ondersteunen bij het sneller en met meer ontwerpvrijheid vervaardigen van onderdelen, dan wanneer we de onderdelen zouden vervaardigen middels spuitgieten.”

350.000 euro bespaard
“Afgelopen jaar hebben we al zo’n 350.000 euro bespaard dankzij het gebruik van 3D-geprinte productiehulpmiddelen en het elimineren van veiligheidsrisico’s in onze eigen faciliteiten met geprinte tools.

We helpen nu ook onze klanten te profiteren van 3D-printen. Op basis van data-analyse en een bezoek aan hun productiefaciliteiten stellen we vast welke onderdelen geschikt zijn om te printen. Op basis van deze bezoeken kunnen we de gekozen toepassingen gezamenlijk ontwikkelen en met de Ultimaker S5 Pro Bundle printen. Hiermee garanderen we kwaliteit, de mogelijkheid om het te reproduceren én betrouwbaarheid van de onderdelen volgens de specifieke industriële standaarden.”

Voedselveilige 3D prints conform EC1935/2004
Job van de Sande, Head of Technology Sealing & Polymer Technology bij ERIKS: “Voor de productie van voedselveilige onderdelen en gereedschappen hebben we een zogeheten Clean Manufacturing Facility gebouwd. Een omgeving die voldoet aan de allerhoogste eisen en normeringen voor veilige en schone locaties zoals EC1935/2004 en ISO klasse 6.

Als aanvulling op de Europese voedselveiligheidsvoorschriften, werken we momenteel ook aan het verwerven van dezelfde voedselveilige FDA-voorschriften en certificeringen voor 3D-printen. Dit zal ons in staat stellen om onderdelen en gereedschappen te 3D-printen die gebruikt kunnen worden in een omgeving waarin voedsel wordt geproduceerd.”

De speciale Clean Manufacturing Facility in Alkmaar, biedt EC1935/2004 productie aan klanten van ERIKS die voedselveilige onderdelen nodig hebben. De 3D-printoplossingen van Ultimaker worden ingezet bij de productiefaciliteiten van ERIKS in Alkmaar.

Inzet van 3D-printen realiseert kosten- en tijdsbesparing
Jos Burger, CEO van Ultimaker: “Zoals duidelijk werd in de 3D Printing Sentiment Index, maakt slechts 35 procent van de bedrijven in de industriële sector gebruik van additieve productie, terwijl in veel industrieën wereldwijd de marges onder hoge druk staan. ERIKS heeft aan den lijve ondervonden welke indrukwekkende kosten- en tijdsbesparingen worden gerealiseerd met 3D-printen. Efficiëntie is noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven en inzet van 3D-printen kan het verschil maken. Uiteraard ben ik erg trots op de keuze van ERIKS voor ons ecosysteem en ik verwacht dat de samenwerking de adoptie van 3D-printen in de rest van de industrie zal stimuleren.”

Meer info: eriks.nl/ultimaker

Geschreven door

Logo van:ERIKS kiest Ultimaker voor het opschalen van de 3D-printing

ERIKS Nederland

Wij zijn een industrieel dienstverlener met focus op procesverbeteringen, duurzaam produceren, kostenreductie, engineering, service & onderhoud, aangevuld met uitgebreide supply chain oplossingen. Maatwerk voor elke industriële afnemer. Lees meer