Hoeveel persluchtlekkages echt kosten – voorbeelden van audits

icon.highlightedarticle.dark Ultrasone inspectie
376 bekeken Laatste wijziging: 22 mei 2024
UltraView-lekdetectiecamera
UltraView-lekdetectiecamera | Foto: UE Systems
Article image of: Hoeveel persluchtlekkages echt kosten – voorbeelden van audits
1. Industriële drukkerij - 1 enkel lek van 1650€ per jaar | Foto: UE Systems
Article image of: Hoeveel persluchtlekkages echt kosten – voorbeelden van audits
2. Farmaceutische industrie, Perslucht-, Argon-, en Stikstoflekkages | Foto: UE Systems
Article image of: Hoeveel persluchtlekkages echt kosten – voorbeelden van audits
3. Verpakkingsindustrie levensmiddelen: Perslucht-, Vacuüm- en Ventilatiesysteem | Foto: UE Systems

Persluchtlekkages kosten gemiddeld €1200 per jaar. Ultrasone camera’s helpen snel en eenvoudig lekkages te detecteren, wat enorme besparingen oplevert.

Gemiddeld lek ongeveer € 1200 per jaar

We weten allemaal dat persluchtlekkages een enorme bron van energie- (en geld-) verspilling zijn, maar weet u hoeveel ze werkelijk kosten? Na het uitvoeren van ongeveer 60 audits in verschillende industrieën, met behulp van een ultrasone camera, kwamen we tot de conclusie dat een gemiddeld lek ongeveer 1200€ per jaar kost.

Als u bedenkt dat elke industriële locatie tientallen of zelfs honderden lekkages heeft, beseft u al snel wat het besparingspotentieel kan zijn.

De urgentie van perslucht lekdetectie

Omdat de energieprijzen tot historische pieken zijn gestegen, zijn persluchtlekken ook duurder dan ooit tevoren. In deze tijden moet het vinden en repareren van deze verspillende lekkages een prioriteit zijn voor elk onderhoudsteam dat energieverspilling wil tegengaan.

Ter info: gemiddeld genomen wordt ongeveer 10% van alle geleverde energie binnen een industriële faciliteit gebruikt voor de productie van perslucht. Aangenomen dat het gemiddelde lekkage percentage 30% is, dan is het eenvoudig voor te stellen dat persluchtlekkages een van de grootste bronnen van “verlies” in de industrie zijn.

Hoe u een effectieve inspectie uitvoert

Het is algemeen bekend dat het gebruik van ultrasone inspectie-instrumenten de meest effectieve manier is om lekkages op te sporen. Digitale instrumenten registreren ook het decibelniveau van de lekkage, wat we o.a. gebruiken om de kosten van het lek te berekenen en zo de juiste rapporten op te stellen.

Normaal gesproken zijn dit instrumenten waarmee we de lekkages kunnen horen – nog steeds zeer effectief bij het opsporen van lekkages. Maar met de inzet van ultrasone camera’s kunt u de lekkages ook zien, in realtime, waardoor het opsporen van lekkages veel eenvoudiger en sneller gaat.

Dus als je bedenkt dat:

 1. Persluchtlekkages duurder zijn dan ooit – één lek kost gemiddeld € 1200 per jaar
 2. Het vinden van luchtlekkages nu eenvoudiger en gaat sneller dan ooit

Dan kunnen we concluderen dat het hebben van een ultrasone camera een no-brainer is voor de meeste industriële faciliteiten.

Omdat deze camera’s simpelweg de lekkages op het scherm tonen, kunt u binnen enkele minuten tientallen lekkages vinden.

Voorbeelden van lekkage audits & de kosten van de gevonden lekkages

De onderstaande voorbeelden zijn uitgevoerd met de UltraView-camera van UE Systems, een van de meest geavanceerde instrumenten voor persluchtlekdetectie die op dit moment verkrijgbaar zijn. U kunt duidelijk zien hoe de UltraView in een kwestie van een uur (soms zelfs minuten) lekkages ter waarde van duizenden euro’s kan detecteren en kwantificeren.

 1. Industriële drukkerij – 1 enkel lek van 1650€ per jaar.
  Industriële drukkerijen gebruiken veel perslucht (vooral bij het drukken van kranten en tijdschriften, zoals in dit voorbeeld), waardoor deze faciliteiten de perfecte kandidaten zijn voor een efficiënt lekdetectie instrument. Met een goed uitgevoerde lekkage inspectie kunnen de bespaarde kosten enorm zijn. Eén enkel lek kostte naar schatting €1.650,- per jaar! In een tijdsbestek van 30 minuten in deze faciliteit, geïnspecteerd met de UltraView, vonden we 6 lekkages, wat neerkomt op een kostenpost van € 7.000,- per jaar. Dit is slechts een klein deel van het totale aantal geschatte lekkages op deze locatie, aangezien bijna alle drukmachines perslucht nodig hebben. Naast energieverspilling brengen deze lekkages nog andere problemen met zich mee: Doordat de lekkages op de persen de druk verlagen, gaat dit ten koste van de drukkwaliteit. Het opsporen en repareren van lekkages in de drukindustrie is dus niet alleen een kwestie van energiebesparing, maar ook met het waarborgen van de kwaliteit van het eindproduct.
 2. Farmaceutische industrie, Perslucht-, Argon-, en Stikstoflekkages.
  De farmaceutische industrie gebruikt veel perslucht en speciale gassen, wat betekent dat lekkages al snel een enorme bron van energieverspilling kunnen worden. Dat konden we bevestigen nadat we een inspectie hadden uitgevoerd met de UltraView bij een farmaceutisch bedrijf. Tijdens deze demonstratie hebben we 29 persluchtlekkages gevonden en gerapporteerd in minder dan 2 uur tijd. De totale kosten van deze lekkages werden geschat op € 28.313,- per jaar. Van deze lekkages was er één zeer groot en tot op heden nooit ontdekt. Omgerekend kostte dit lek het bedrijf € 5.809,- per jaar. De UltraView kon dit lek zeer gemakkelijk lokaliseren, zelfs op een afstand van 15 meter. Naast perslucht hebben we ook zeer dure Argon- en Stikstoflekkages gedetecteerd. Lekkages aan argon of stikstof systemen zijn een stuk duurder dan perslucht, omdat de prijs hiervan 3 tot 4 keer zo hoog is.In de video zien we hoe de UltraView een Argonlek bij een tank vindt. Dit lek verloor 9 liter argon per minuut, wat betekent dat, als het onopgemerkt zou blijven, de tank in ongeveer 3 tot 4 dagen leeg zou zijn.
 3. Verpakkingsindustrie levensmiddelen: Perslucht-, Vacuüm- en Ventilatiesysteem.
  Bij een bedrijf dat verpakkingen maakt voor levensmiddelen hebben we een inspectie uitgevoerd met de UltraView-camera. Verpakkingsinstallaties zijn normaal gesproken sterk afhankelijk van perslucht, dus het was geen verrassing dat we snel 22 lekkages hebben gevonden met een jaarlijks geschat verlies van bijna € 13.000,-. Van deze lekkages zaten er twee op zeer moeilijk bereikbare plaatsen die we zelfs op een afstand van ongeveer 5 meter eenvoudig konden detecteren en lokaliseren. Deze zouden veel moeilijker te vinden zijn met traditionele ultrasone instrumenten waarmee we de lekkages alleen kunnen horen. Bovendien hebben we met de UltraView ook 3 vacuümlekkages en een lekkage in het ventilatiesysteem gevonden. Vacuümlekkages zijn een groot probleem in veel industrieën, omdat ze erg moeilijk op te sporen zijn en snel kunnen leiden tot kwaliteitsverlies van het product en verlenging van de productietijd. Het is ook interessant om te zien dat er een lek is gevonden bij het ventilatiesysteem, wat geen typische toepassing is voor de UltraView, maar erg belangrijk was in deze faciliteit. In dit geval wilde het onderhoudsteam er zeker van wil zijn dat het systeem volledig dicht is, zodat er geen gevaarlijke gassen kunnen ontsnappen.
Meer info over de UltraView icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer