Chemiebedrijf Huntsman monitort de isolatie van zijn leidingen en installaties met innovatieve isolatiescans. Hiermee voorkomt het bedrijf lekken en corrosie en zorgt het dat het voldoet aan de EU-regels voor energiebesparing (EED).
Huntsman heeft vier productielocaties in het Botlekgebied die halffabricaten maken voor polyurethaan, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor isolatiematerialen zoals PUR. Het bedrijf neemt actief deel aan de Energy Efficiency Directive (EED), de Europese richtlijn die bedrijven verplicht stelt hun energieverbruik te verlagen en verbetermaatregelen periodiek te rapporteren. Door gebruik van innovatieve technologieën is Huntsman één van de koplopers in Nederland met een certificering voor energie-efficiëntie.
Isolatiescans
Een van de meest effectieve maatregelen is het continu monitoren van de isolatie van leidingen en installaties. Volgens Laurence Thring, verantwoordelijk voor duurzaamheid en innovatie, zorgt goede isolatie niet alleen voor energiebesparing, maar ook dat installaties niet kapot gaan en dat verhoogt ook de veiligheid van medewerkers.
Slechte isolatie kan namelijk leiden tot corrosie onder de isolatie (CUI), wat de levensduur van leidingen en systemen verkort en de kans op lekken en ongelukken verhoogt.
Gedetailleerde visuele inspecties
Een team van zo’n 10 specialisten houdt zich dagelijks bezig met het inspecteren en borgen van de isolatiekwaliteit volgens de CINI-standaard (Commissie Isolatie Nederlandse Industrie). Hierbij worden geavanceerde technieken zoals drones, 3D-brillen en ultrasound imaging ingezet om gedetailleerde visuele inspecties uit te voeren.
Drones
Huntsman zet diverse innovatieve technologieën zoals drones, videocamera’s en ultrasound imaging in om isolatie te inspecteren en energieverliezen te minimaliseren. Sinds 2021 worden de drones uitgerust met 360° camera’s die de staat van de isolatie filmen.
Dit ter ondersteuning van het CUI-programma (Corrosion Under Insulation). Daarmee wordt gekeken of er isolatieschade is, waardoor er kans bestaat op corrosie onder isolatie en op lekkage. Met drones wordt 70% van de installatie in kaart gebracht, ongeveer het dubbele van wat vroeger met handmatige inspectie mogelijk was.
Vroeger moesten overal steigers geplaatst worden en mensen naar boven klimmen om de isolatie met eigen ogen te bekijken. Zo kon maximaal 40% van de installaties gemonitord worden. En het opbouwen en afbreken van de steigers kostte veel geld, volgens Thring. Met de 3D-scantechniek zijn die steigers niet nodig en zie je veel meer.
Werkwijze en aanpak
“In samenwerking met Smart AIS, een bedrijf gespecialiseerd in geavanceerde inspectietechnologieën, hebben we een 3D-scan van alle fabrieken laten maken”, vertelt Thring.
“Met een hoge resolutiecamera onder een drone hebben ze al het leidingwerk geïnspecteerd op mogelijke plekken waar inwatering onder de isolatie zou kunnen ontstaan. Bovendien hebben we een 360° camera ingezet, waarmee je een soort Google Street View van de fabriek krijgt.”
De 3D-scan beelden zijn vervolgens door inspecteurs van Smart AIS beoordeeld op isolatieschade en corrosie op niet geïsoleerde systemen en staalwerk, waarbij de rapportages direct zichtbaar in het Street View-model zijn geplaatst. Hierdoor kunnen inspecteurs en onderhoudsteams isolatieschade en mogelijke corrosieplekken gedetailleerd analyseren zonder fysieke inspectie op gevaarlijke hoogtes.
“In 5 maanden daalde onze inspectietijd met 30%. Bovendien hangen overal gps-coördinaten aan zodat er niet een eindeloze zoektocht volgt, als je bij twijfel toch zelf op locatie moet gaan kijken.” Daarbij is het systeem 100% beschikbaar en reproduceerbaar. Hierdoor kunnen gerichte reparaties sneller worden uitgevoerd, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.
Met deze video-inspecties en slimme analysetechnieken kun je op meer plekken nauwkeuriger inspecteren, zonder dat je met een heel legertje mensen de fabriek in hoeft.
Voordelen geavanceerde Inspectietechnieken
Deze innovatieve aanpak biedt verschillende voordelen:
- Verbeterde veiligheid
Inspecteurs hoeven minder vaak op hoogte te werken, wat het veiligheidsrisico aanzienlijk verlaagt.
- Grotere dekking
Tot 70% van de installatie kan geïnspecteerd worden zonder tijdrovende fysieke controles.
- Gedetailleerde documentatie
Schade en corrosie worden met hoge resolutie en precieze GPS-locatie vastgelegd, waardoor reparaties efficiënter kunnen worden ingepland en uitgevoerd.
Akoestische lekdetectie
Aanvullend gebruikt Huntsman ultrasound imaging, ook bekend als akoestische lekdetectie, voor het opsporen van lekkages. Deze techniek heeft meerdere voordelen:
- Vroegtijdige lekdetectie
Lekken worden nauwkeurig geïdentificeerd, zelfs in het beginstadium, waardoor verdere schade en kostbare reparaties worden voorkomen.
- Verbeterde veiligheid
De techniek is contactloos, wat de risico’s voor onderhoudspersoneel minimaliseert, vooral op gevaarlijke, hete of moeilijk bereikbare plekken.
- Kostenbesparing en efficiëntie
Dankzij snelle detectie en reparatie worden energieverbruik en onderhoudskosten drastisch verminderd, wat leidt tot lagere operationele kosten.
- Milieuvriendelijk
Minder lekkages betekenen minder energieverlies en lagere emissies, wat past bij de duurzaamheidsdoelen en milieuwetgeving.
- Non-destructief
Omdat inspecties zonder interventie of het stilleggen van installaties kunnen plaatsvinden, minimaliseert dit de downtime en verhoogt het de productiviteit.