Corrosie onder isolatie opsporen: 3 innovatieve detectiemethoden

icon.highlightedarticle.dark Gereedschappen
107 bekeken Laatste wijziging: 17 april 2025
Leidingen kunnen onder
isolatie ongezien vreselijk
gaan corroderen. Vroegtijdig opsporen
van CUI kan ernstige problemen voorkomen.
Leidingen kunnen onder isolatie ongezien vreselijk gaan corroderen. Vroegtijdig opsporen van CUI kan ernstige problemen voorkomen. | Foto: WorldClassMaintenance WCM

Corrosie onder isolatie (CUI) is een veel voorkomend en kostbaar probleem bij industriële installaties, vooral omdat deze vorm van corrosie
niet direct zichtbaar is. Hoe kom je er tijdig achter wat er zich
onder de isolatie afspeelt? Drie innovatieve detectietechnieken bieden uitkomst.

Omdat isolatiemateriaal de corrosie aan het zicht onttrekt, wordt schade vaak pas ontdekt wanneer deze al vergevorderd is, met aanzienlijke reparatiekosten en veiligheidsrisico’s tot gevolg. Het tijdig detecteren van CUI (Corrosion Under Isolation) is daarom essentieel.

Hieronder bespreken we drie innovatieve methoden om CUI effectief te detecteren:

  1. optische vezels met geïntegreerde fotonica
  2. elektrochemische impedantie-spectroscopie (EIS)
  3. ultrasone lekdetectie

Optische vezels met
geïntegreerde
fotonica
kunnen
‘door de isolatie
heen’ de status van de
onderliggende
leidingen
monitoren.
Optische vezels met geïntegreerde fotonica kunnen ‘door de isolatie heen’ de status van de onderliggende leidingen monitoren. | foto: Synergetics
tk1

Methode 1: Optische vezels met geïntegreerde fotonica

Het Nederlandse bedrijf Senergetics ontwikkelde een geavanceerde techniek gebaseerd op optische vezels met geïntegreerde fotonica. Deze technologie maakt gebruik van optische vezels die duizenden sensoren bevatten, die op de buitenkant van leidingen worden aangebracht zonder dat het isolatiemateriaal hoeft te worden verwijderd.

Hierdoor kunnen installaties volledig operationeel blijven. De sensoren meten voortdurend temperatuur- en vochtigheidsniveaus. Met AI worden afwijkingen in het temperatuurprofiel geanalyseerd en potentiële corrosiepunten vroegtijdig gevonden.

Voordelen optische vezels

  • Continue real-time monitoring
  • Betrouwbaarheid van meer dan 90%
  • Geen noodzaak tot verwijdering van isolatie
  • Detecteert energieverlies en lekkages

Praktische tip:

Zet deze methode in bij kritieke installaties waar stilstand grote financiële gevolgen heeft, zoals raffinaderijen en chemische fabrieken.

Bij Elektrochemische Impedantie-Spectroscopie (EIS) worden met handheld meetapparatuur en sensoren
de barrière-eigenschappen en permeabiliteit van roestwerende coatings van metaal bepaald.
Bij Elektrochemische Impedantie-Spectroscopie (EIS) worden met handheld meetapparatuur en sensoren de barrière-eigenschappen en permeabiliteit van roestwerende coatings van metaal bepaald. | foto:C-Cube International
tk2

Methode 2: Elektrochemische Impedantie-Spectroscopie (EIS)

Een andere zeer betrouwbare detectietechniek is Elektrochemische Impedantie-Spectroscopie (EIS), toegepast door C-Cube International via hun Coating Quality Measurement (CQM).

Deze methode meet de beschermingskwaliteit en degradatie van coatings op metalen oppervlakken, zonder schade aan te richten. Hiervoor moet echter wel het isolatiemateriaal verwijderd worden. Daarna wordt met handheld meetapparatuur en sensoren de barrière-eigenschappen en permeabiliteit van coatings nauwkeurig bepaald.

De verzamelde data worden via geavanceerde algoritmen geanalyseerd en weergegeven op een interactief dashboard, waardoor asset managers op basis van deze informatie tijdig onderhoud kunnen plannen.

Voordelen EIS

  • Prognoses over coatingdegradatie en corrosievorming
  • Verlengt aanzienlijk de levensduur van installaties
  • Tot 40% lagere onderhoudskosten

Praktische tips:

  • Gebruik CQM als standaard onderdeel van je preventief-onderhoudsprogramma voor kritieke infrastructuur, zoals offshore-installaties, bruggen en schepen.
  • Maak gebruik van het online platform om periodieke inspecties te plannen en voorspellend onderhoud toe te passen.

Akoestische lekdetectie met ultrasone apparatuur van Distran spoort lekken, en daarmee roestvorming, onder isolatie op.
Akoestische lekdetectie met ultrasone apparatuur van Distran spoort lekken, en daarmee roestvorming, onder isolatie op. | foto:Distran
tk3

Methode 3: Ultrasone lekdetectie

Ultrasone lekdetectie maakt gebruik van akoestische geluidssystemen om lekkages en indirect ook corrosie onder isolatie te detecteren. Wanneer gas of vloeistof ontsnapt uit een systeem onder druk, ontstaat een ultrasoon geluid dat niet hoorbaar is voor het menselijk oor, maar wel gedetecteerd kan worden met ultrasone sensoren.

Met deze technologie kun je snel en gericht de exacte locatie van lekkages bepalen, zonder hiervoor het isolatiemateriaal te hoeven verwijderen. Moderne ultrasone lekdetectie kan zelfs worden gecombineerd met drones en 3D-scantechnologieën, wat inspectie nog efficiënter en veiliger maakt.

Voordelen ultrasone lekdetectie

  • Snelle detectie van zeer kleine lekkages
  • Inspecties kunnen veilig vanaf afstand worden uitgevoerd
  • Geschikt voor systemen met gas, vloeistoffen en persluchtinstallaties

Praktische tips:

  • Gebruik ultrasone lekdetectie preventief om lekkages te voorkomen en energieverliezen te verminderen.
  • Integreer ultrasone inspecties in het reguliere onderhoudsschema voor maximale kosteneffectiviteit.

Praktische aanbevelingen

Om een echt compleet beeld te krijgen van de staat van leidingwerk onder isolatie, kun je deze technieken het beste combineren. Door bijvoorbeeld optische vezels te integreren met periodieke EIS-metingen en ultrasone inspecties creëer je een krachtig instrument en totaalaanpak voor effectieve monitoring en preventief onderhoud.

Bovendien is het zaak om regelmatig trainingen te organiseren voor je onderhoudspersoneel om vertrouwd te raken met de technologieën en om de verzamelde data te interpreteren en proactief in te zetten voor voorspellend onderhoud. Zo voorkom je onaangename verrassingen en hoge onderhoudskosten op lange termijn.

tk4

CUI: onderzoek, kennis, testen

  • Corrosielabs
    Voert diepgaand laboratoriumonderzoek uit naar chemische interacties tussen isolatiematerialen en metalen. Ze testen nieuwe materialen en technologieën onder diverse omstandigheden, zoals temperatuurschommelingen en vocht, om inzicht te verkrijgen in het ontstaan van CUI.
  • PEIBI Connect
    Fungeert als kennisplatform en stimuleert bewustwording door rapporten, praktische richtlijnen en trainingen te publiceren. Dit initiatief verbindt bedrijven, onderzoekers en specialisten met elkaar om samen best practices en innovatieve strategieën te ontwikkelen tegen CUI.
  • KIC-MPI
    Richt zich specifiek op technologische innovaties voor het detecteren en voorkomen van corrosie. In hun programma’s ontwikkelen ze onder andere sensoren voor real-time monitoring en verbeterde beschermende coatings, gericht op duurzaamheid en kostenreductie.
  • Sirris
    Is actief in toegepast industrieel onderzoek, inclusief het testen van geavanceerde methoden voor het monitoren en beheersen van CUI in gesimuleerde industriële omgevingen. Hun industriële laboratoria bieden waardevolle data en oplossingen voor bedrijven die technologische innovatie willen integreren in hun onderhoudsstrategie.

Dossier corrosiebestrijding en -opsporing

Corrosie onder isolatie: wat is het?

Isolatiemanagement sleutel tot naleving energierichtlijn

Corrosion Under Insulation opsporen met drones en camera’s

Huntsman monitort isolatie met isolatiescans

Geschreven door Loet van Bergen

Lees meer van Loet van Bergen icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark