Ultrasone lekdetectie maakt opsporen persluchtlek eitje

icon.highlightedarticle.dark Ultrasone inspectie
560 bekeken Laatste wijziging: 15 december 2023
Met de UltraView lekdetector kun je persluchtlekken op afstand detecteren
Met de UltraView lekdetector kun je persluchtlekken op afstand detecteren | Foto: UE Systems Europe

Ultrasone lekdetectie maakt het gemakkelijk om persluchtlekkage op te sporen. Kees Vriezema van servicebedrijf ­Vriezema Technische Dienstverlening werkt met een lekdetectiecamera, die hij ook gebruikt voor energie-audits.

Vriezema houdt zich verder bezig met keuringen en onderhoud van arbeidsmiddelen. Door zijn ervaring in het werktuigbouwkundig onderhoud weet hij veel van installaties. Die kennis komt goed van pas bij het inspectiewerk.

Verlies opsporen

Organisaties waar Vriezema voor werkt zijn onder andere verschillende (gasgestookte) elektriciteitscentrales. Daar spoort hij persluchtlekken op zodat monteurs de lekkages kunnen dichten.

Na een ronde door de fabriek weet Vriezema precies waar de lekkages zitten, en waar dus verlies zit. “Dan krijg je een rapport waarin staat dat je misschien
€ 10.000 of meer kan besparen.

Je hoeft vaak maar kleine dingen aan te passen, zoals een simpele ring plaatsen of een nieuw tapeje aanbrengen.”

“Ga je dan met een lekspraytje op ik-weet-niet-hoeveel meter hoogte zoeken? Nee: ik pak de UltraView”
Kees Vriezema, Vriezema Technische Dienstverlening

Energie-audit

Een camera helpt niet alleen met het opsporen van lekken, maar kan ook ondersteuning bieden bij de energietransitie. Lekdetectiecamera’s helpen bedrijven bij hun energiemanagement en de eisen die de energietransitie stelt.

Grote bedrijven die geen kmo-status hebben en dus geen kleine, middelgrote of micro-onderneming zijn, moeten eens per vier jaar een energie-audit uitvoeren.

Hierdoor krijgen bedrijven een gedetailleerd overzicht van de energiestromen binnen het bedrijf en inzicht in het energiegebruik van installaties. De audit geeft ook inzicht in mogelijkheden om energie te besparen, en dat is precies waar de camera bij kan helpen.

Deze lekdetector laat niet alleen meteen een schatting van het te besparen bedrag zien, maar geeft ook inzicht in het CO2-verbruik en het stikstofverbruik.

Ultrasone lekdetectie

Voor lekdetectie zet Vriezema de UltraView van UE Systems in. Eerder gebruikte Vriezema hiervoor de Ultraprobe 9000 ATEX. Bij dit pistoolvormige apparaat wordt ultrasoon geluid – door turbulentie bij lekken – omgezet in een voor mensen hoorbaar geluid.

“Soms is het lastig om lekken optimaal te detecteren als je je alleen op geluid kunt focussen, zoals in een fabrieksomgeving met veel geluid. Daarom heeft UE Systems de UltraView uitgebracht, die nauwkeurig en sneller aangeeft waar de persluchtlekken zitten”, stelt Vriezema.

Een gekleurde vlek op de foto geeft aan waar het gedetecteerde persluchtlek zit
Een gekleurde vlek op de foto geeft aan waar het gedetecteerde persluchtlek zit | foto:UE Systems

Lek direct op foto

Bij de Ultraprobe 9000 maakte Vriezema met een aanwijsstok en een tablet foto’s van de locatie van het lek. Nu maakt Vriezema met de UltraView LD camera een foto waarop het lek gekleurd is en zo direct te zien is.

Met behulp van labels markeert hij het lek. Zo kan hij tijdens een opvolgende keuring controleren of het lek verholpen is. Lopend door de fabriek constateert Vriezema een lek.

Op het apparaat is een geel-oranje vlek te zien bij een t-splitsing. “Daar zit echt wel veel verlies. Dat moet je gelijk als eerste aanpakken. En wat moet je dan doen? Even een warteltje aandraaien”, vertelt Vriezema. Het apparaat wijst zich vanzelf, een dagje training is voldoende om ermee aan de slag te gaan.

Op afstand detecteren

Het nieuwe toestel maakt zijn werk gemakkelijker. “Als een compressor in twaalf minuten terug mag lopen, maar hij loopt in acht minuten terug, dan zit er een lek. Wat doe je dan?”, vraagt Vriezema zich hardop af.

“Ga je dan met een lekspraytje op ik-weet-niet-hoeveel meter hoogte zoeken? Nee: ik pak de UltraView. Ik wil niet zeggen dat ik het dan op tien meter afstand kan zien. Maar daar kom ik wel dichtbij.”

“Als je het verlies van alle lekken bij elkaar optelt, dan heb je misschien wel een deur wagenwijd openstaan”
Kees Vriezema, Vriezema Technische Dienstverlening

Ervaring cruciaal

Ervaring is key bij de inspectie van werktuigbouwkundige installaties, weet Vriezema. Zijn mantra is dan ook: ken je asset.

“Om een voorbeeld te geven: in sommige gevallen móet er juist ergens een lekje zijn. Dat zet ik dan ook niet op de foto. Bijvoorbeeld bij een dauwpuntmeter in de leiding van een luchtcompressor. Die meet hoe vochtig de lucht is die nog in de leiding zit. Die moet dus afblazen, daar moet flow in zijn.”

Vele kleintjes maken één grote

“Als je het verlies van alle lekken bij elkaar optelt, dan heb je misschien wel een deur wagenwijd openstaan”, stelt Vriezema. Hij vergelijkt zijn inspectiewerk wel eens met het aanzetten van de kachel terwijl de ramen open zijn.

“Als je het thuis koud hebt, doe je eerst een raam dicht. Je laat het raam niet open, maar je vraagt je dan af: waar tocht het? Waar zitten mijn verliezen? Nou, in de industrie kun je die verliezen met zo’n lekdetector mooi opsporen.”

Lees alles over het opsporen van persluchtlekkage

Ultrasoon geluid: Energiebesparing door het opsporen van persluchtlekkages

Beste werkwijze voor ultrasone detectie van perslucht lekken

Hoeveel persluchtlekkages echt kosten – voorbeelden van audits

Geschreven door Binnita Poelman

Lees meer van Binnita Poelman icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark