Mourik ontwikkelt elektrisch aangedreven, duurzame en veilige reinigingstechnologie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Mourik ontwikkelt elektrisch aangedreven, duurzame en veilige reinigingstechnologie

Jan Peter Noordermeer van Mourik: “De doorontwikkeling van onze cleaning technologie in tanks past goed bij onze strategie waarin we streven naar duurzaam en veilig werken.”

Mourik heeft in samenwerking met een technische partner een nieuwe duurzame ‘non-entry’ technologie voor tankcleaning ontwikkeld en gebouwd die nog beter aansluit op de strenger wordende veiligheids- en duurzaamheidsnormen. Bestaande non-entry methodieken zijn vaak milieubelastend door de CO2-uitstoot. Deze nieuwe reinigingstechnologie is echter elektrisch aangedreven. De gesloten constructie reduceert bovendien stank en geluidshinder tot een minimum en het is op afstand bestuurbaar. Het ‘non-entry’ systeem voldoet hiermee volledig aan de nieuwste eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.

Het toevoegen van deze elektrisch aangedreven reinigingstechniek past bij de duurzaamheidsambitie van Mourik Industry, dat in 2030 alleen nog maar emissieloos materieel wil gebruiken. Vorig jaar lanceerde Mourik al de eerste emissieloze graafmachine op waterstof. Op dit moment is bijna een kwart van het materieel bij Mourik Industry elektrisch aangedreven. Jan Peter Noordermeer van Mourik Industry: “Op locatie kunnen onze klanten hun groene stroom gebruiken als aandrijving voor de reinigingstechnologie. Op deze manier kunnen wij samen met onze klanten ons materieel nog duurzamer inzetten.”

Mourik Industry heeft ruime ervaring in non-entry tankcleaning (NETC) en heeft met deze ervaring de technologie verder kunnen verfijnen en optimaliseren. Jan Peter Noordermeer: “De doorontwikkeling van onze reinigingstechnologie in tanks past goed bij onze strategie waarin we streven naar duurzaam en veilig werken. Ook past dit binnen onze missie om onze opdrachtgevers te helpen met slimme oplossingen. Door de gesloten constructie van NETC wordt aan de eisen van emissiebeperkingen voldaan en kan het op veel meer locaties veilig worden toegepast.”

Zo werkt NETC
Het nieuwe non-entry tankcleaning systeem bestaat uit een reinigingstool dat voorzien is van een inspectiecamera en verlichting. Het reinigt met een druk tot 40 bar en kan bij vrijwel alle, ook licht ontvlambare, producten toegepast worden. De controlekamer bevindt zich op een veilige afstand van de tank van waaruit continu het reinigingsproces in de gaten gehouden wordt en metingen worden verricht die het zuurstofgehalte controleren. Tevens worden er opnames gemaakt van het reinigingsproces, zodat er indien gewenst nog een extra controle plaats kan vinden. Tijdens het reinigingsproces kan de tank geïnertiseerd worden. Wanneer de grenswaarden overschreden worden schakelt het reinigingssysteem zichzelf automatisch uit. Behalve voor een eventueel vereiste eindreiniging hoeft hierdoor de tank niet meer betreden te worden.

Toekomst van NETC
Op dit moment zijn er vier op afstand bestuurbare NETC reinigingssystemen operationeel bij Mourik Industry. Uiterlijk 2030 zijn deze stuk voor stuk elektrisch aangedreven.

Geschreven door

Mourik Industry

Mechanisch, cleaning, civiel en catalyst-werk, maar ook maatwerk processystemen en onderhoud: Mourik is uw multidisciplinaire aannemer in de industrie. Al meer dan 50 jaar werken we wereldwijd onder andere aan... Lees meer