Revisie en ombouw van afsluiters met bevering

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
57 bekeken Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Revisie en ombouw van afsluiters met bevering

Afsluiterassen worden in de industrie normaler wijze afgedicht met stopbuspakkingen of balgen met een stopbuspakking. De meeste systemen werken naar behoren. De problemen kunnen opduiken, wanneer er bijvoorbeeld grote temperatuurwisselingen in het systeem voorkomen of wanneer er afgedicht moet worden naar de maatstaven van bijvoorbeeld TA-Luft, BAM of Fire-Safe BS6755 Deel 2. Van het allergrootste belang is een perfecte afdichting, ook na langere tijd, bij het gebruik van afsluiters voor zeer brandbare of giftige of stoom of anderszins schadelijke stoffen. Uitgangspunt is het creëren van een optimale afdichting waarbij tevens een lange standtijd gerealiseerd wordt.

Bij afdichtingen met zachte stopbuspakkingen daalt de aangebrachte voorspanning naar mate de tijd verloopt of wanneer de belasting hoog is. De gebruikte afdichtmaterialen beschikken niet over voldoende eigen elasticiteit om het spanningsverschil bij het volumeverlies door veroudering, zetting, slijtage of temperatuurwisselingen op te vangen. De meest gebruikte handelwijze is om de afsluiterpakkingring na verloop van tijd na te draaien. In deze periode is het echter mogelijk, dat er een lekkage optreedt met alle gevolgen van dien. De ultieme wens is eigenlijk om een afdichtsysteem te gebruiken, waardoor niet-elastische afdichtmaterialen onafhankelijk van het gebruik toch steeds de juiste voorspanning zullen hebben.

NMF Techniek uit Westerbroek, brengt een systeem op de markt, waarbij de afdichtingen door middel van een verenpakket onder de juiste voorspanning gehouden worden. Het systeem bestaat uit een deksel afdichting, een as afdichting set en een voorspanningssysteem Bevering). Het is niet nodig andere onderdelen van de afsluiter te vervangen, tenzij ze versleten zijn.

De as-afdichting bestaat uit een set pakkingen, die harder zijn dan de standaard gebruikte pakkingen. De pakkingen kunnen uit verschillende materialen bestaan, alle toegespitst op een specifiek gebruik, bijvoorbeeld in de chemie, voor zuurstof, hoge temperaturen en dergelijke. De juiste samenstelling in overleg met de gebruiker samengesteld.

Het laatste en meest belangrijke gedeelte van het concept is het verenpakket. Het bestaat uit een bodemring, verenpakket, afstelhuls en doorlopende moer.
Met deze constructie is het afdichtsysteem zeer gebruiksvriendelijk: er hoeven geen mechanische aanpassingen gedaan te worden om het nieuwe systeem te kunnen plaatsen. Het systeem is toepasbaar op vrijwel alle DIN en ANSI afmetingen afsluiters.

Groot voordeel is tevens dat het systeem aangeeft, wanneer de pakking versleten is en vervangen dient te worden. Onderhoud kan dan eenvoudig gepland worden, zonder dat er tussentijdse lekkage optreedt.

Veilig, milieu schonend, kosten besparend.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

NMF Techniek

NMF Techniek BV is opgericht in 1988 en levert oplossingen voor vraagstukken op het gebied van roterende en statische afdichtingen, draaikoppelingen en -systemen en verlading. NMF heeft 30+ jaar ervaring... Lees meer