Veiligheid bewaken bij bouw windpark op zee

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
51 bekeken Laatste wijziging: 23 juli 2024
Veiligheidsuitrusting
Veiligheidsuitrusting | Foto: Mennens

Bij de bouw van een nieuw windpark op de Noordzee leveren Mennens en Certex UK inspecteurs die het materieel voor installatie en na oplevering van de turbines inspecteren.

Het consortium CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco, gaat op de Noordzee een offshore windpark bouwen met een geïnstalleerd vermogen van 759 MW. Het park kan jaarlijks minstens 3,3 TWh leveren en bestaat uit 60 turbines.

Tijdens en na de bouw van het Windpark Hollandse Kust Noord zorgen Mennens en Certex UK voor de veiligheid van mens en materiaal. De specialisten in staalkabels, hijs- en hefmiddelen en veilig werken op hoogte zorgen er onder meer voor dat de turbines voldoen aan geldende wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid.

Denk daarbij aan de inspectie van hydraulische systemen, valbeveiligingsoplossingen, hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Ervaring met windturbines

Beide bedrijven hebben ruime ervaring met windturbines. Ze waren ook betrokken bij de realisatie van Windpark Hollandse Kust Zuid en werkten mee aan windpark Borssele 1&2, Fryslân en Westermeerwind.

Dat CrossWind koos voor de zusterbedrijven heeft ook te maken met de ligging van het windpark. Dat ligt namelijk tussen Nederland en Engeland, op 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee.

Beide bedrijven zijn onderdeel van overkoepelende organisatie Axel Johnson International. Deze organisatie sloeg al vaker de handen ineen met windturbineproducent Siemens Gamesa bij de bouw van windmolenparken.

Inspectie

Jeroen Peters, managing director bij Mennens Amsterdam, legt uit wat de veiligheidsinspecteurs precies doen: “Onze experts controleren of de windmolenonderdelen voldoen aan alle veiligheidseisen. Internationaal gelden hiervoor de ISO-richtlijnen, daarnaast gelden binnen Nederland onder meer de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN en DIN. Daarvoor is onder andere een jaarlijkse inspectie verplicht.”

Mennens en Certex zorgen ervoor dat deze inspectie goed verloopt en dat CrossWind de benodigde certificaten heeft en de monteurs efficiënt en verantwoord op hoogte kunnen werken. Peters: “Daarnaast voeren we een zogeheten ‘statutory inspection’ uit. Die is uitgebreider en geeft de klant een nulmeting als uitgangspunt.”

“Wij controleren of de dienstliften waarmee ­materiaal omhoog getakeld wordt, voldoen aan de wettelijke eisen”
Jeroen Peters

Veiligheidsuitrustingen

De bedrijven verzorgen ook de inspectie van de veiligheidsuitrusting voor de monteurs. “De monteurs werken op grote hoogte, soms wel op 251 meter boven zeeniveau”, zegt Peters. “Daar zijn goedgekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor nodig. Denk aan valharnassen, veiligheids­haken en veiligheidslijnen. Werken monteurs bijvoorbeeld bovenop het platform van een windturbine, dan moeten zij zich áltijd vasthaken. Want op zulke hoogtes speelt wind een belangrijke rol bij het uitvoeren van werkzaamheden.”

“De monteurs werken soms wel op 251 meter boven zeeniveau”
Jeroen Peters

Hijsen en heffen

Bij de werkzaamheden moeten niet alleen personen naar grote hoogte worden gebracht. Ook materiaal moet op een veilige manier naar boven worden getakeld. “Hiervoor maakt Consortium CrossWind gebruik van dienstliften, vaak bevinden deze zich binnenin de windmolens. Deze liften worden omhoog getakeld. Wij controleren dan of de dienstliften voldoen aan de wettelijke eisen, zodat de last veilig naar grote hoogte kan worden gehesen. Zo garanderen we de veiligheid van iedereen die bij het project betrokken is.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark