Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering

icon.highlightedarticle.dark Ultrasone inspectie
21 oktober 2024
Conditie Gebaseerde Smering met Ultrasoon
Conditie Gebaseerde Smering met Ultrasoon | Foto: UE Systems
Article image of: Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering
Lager A-1 | Foto: UE Systems
Article image of: Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering
Lager A-2 | Foto: UE Systems
Article image of: Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering
Lager A-3 | Foto: UE Systems
Article image of: Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering
Lager B-1 | Foto: UE Systems
Article image of: Casestudie: conditie van lagers beoordelen met ultrasone smering
Lager B-2 | Foto: UE Systems

Een goede smering is van fundamenteel belang voor de conditie van lagers. Door te veel of te weinig smeermiddel toe te passen wordt de levensduur van lagers drastisch verkort en erger nog, hierdoor zal de productie ongepland stil komen te staan.

Het gebruik van ultrasone instrumenten om lagers nauwkeurig te smeren is een gevestigde, bekende en betrouwbare methode om de juiste smering te garanderen. Deze methode stelt onderhoudsteams ook in staat om de conditie van lagers in een vroeg stadium te kunnen beoordelen, zoals we in deze voorbeelden zullen zien.

Ultrasone smering en lagerbewaking: hoe werkt het?

Door gebruik te maken van ultrasoon meten we de wrijvingsniveaus van lagers in realtime, vertaald in decibel (dB) niveaus. Hierdoor kunnen smeringsproblemen en -vereisten in een vroeg stadium worden opgespoord, ruim voordat de lagers beschadigd raken.

Over- en ondersmering vermijden

Door het wrijvingsniveau als richtlijn te gebruiken kunnen lagers die gesmeerd moeten worden nauwkeurig gesmeerd worden met de juiste hoeveelheid smeermiddel, waardoor over- en ondersmering vermeden wordt. Aangezien het wrijvingsniveau tijdens het smeren in realtime wordt gemeten, kunnen we stoppen met smeren zodra het wrijvingsniveau is gedaald tot de referentiewaarde, of basiswaarde.

Door een lager basiswaarde in dB niveau vast te stellen en de basiswaarde te vergelijken met de huidige aflezing kunnen we een goed idee krijgen van de conditie van de lagers. Over het algemeen beschouwen we de dB-aflezing ten opzichte van de basiswaarde als volgt:

  • +8dB boven de basiswaarde duidt op gebrek aan smering
  • +12 dB boven de basiswaarde duidt op microscopische schade
  • +16 dB boven de basiswaarde duidt op zichtbare schade aan het lager
  • +35 dB boven de basiswaarde duidt op kritieke storing

Dit is een eenvoudig proces om te implementeren en op te volgen, maar er zijn natuurlijk altijd nuances. Hoe kunnen we bijvoorbeeld beoordelen of een lager smeermiddel nodig heeft of dat er reeds een schade aanwezig is?

Laten we eens kijken naar de casestudy hieronder.

De toestand van lagers beoordelen in een staalfabriek

Het smeren van een lager met behulp van een ultrasoon instrument geeft ons enkele aanwijzingen over de gezondheid ervan, maar er zijn nog een paar stappen die we kunnen nemen om de toestand nauwkeuriger te beoordelen:

  • Evalueer de geluidskwaliteit: Met ultrasoon-instrumenten kunt u luisteren hoe het lager klinkt. Een gelijkmatig montoon geluid duidt normaal gesproken op geen problemen, terwijl een ruw geluid met krakende of knarsende geluiden duidt op schade aan het lager.
  • Controleer het geluidsspectrum: Met sommige ultrasoundinstrumenten kun je het geluid van het lager opnemen en verder analyseren met een geluidsspectrumsoftware. Door te kijken naar de tijdsignaal kunnen we een beter idee krijgen van wat er aan de hand is met het lager door de amplitude van de geluidsgolven en eventuele pieken te controleren.
  • Regelmatig metingen uitvoeren: het is een goede gewoonte om regelmatig dB-metingen te verichten, vooral als u vermoedt dat het lager beschadigd is. Hoe meer metingen u doet, hoe meer gegevens er beschikbaar zijn om mee te werken.

Dit is een goed voorbeeld van al deze stappen in gebruik: op een staalfabriek voerden we een inspectie uit op 2 lagers van een ventilator.

Beoordeling lager A:

Om een basiswaarde voor dit lager te bepalen hebben we het gesmeerd terwijl we naar de dB-niveaus en de geluidsopname keken. Tijdens het smeren konden we zien hoe de dB-niveaus daalden en constant bleven op 60 dB. We kunnen hieronder in de geluidsopname ook zien wat er gebeurt als we smeermiddel toevoegen – de amplitude daalt als het smeermiddel in het lager komt, waardoor de wrijvingsniveaus dalen.

Als dit lager in goede staat is, zal het 60 dB produceren die we als basiswaarde vaststellen. Als het lager echter meer problemen vertoont dan een gebrek aan smering, gaan de dB-niveaus omhoog en verslechtert de geluidskwaliteit op korte termijn.

Dus namen we de volgende dag opnieuw een meting en geluidsopname van lager A. De meting gaf 69 dB aan: dat is 9db boven de basiswaarde, in slechts één dag.

We besloten het lager opnieuw te smeren en merkten meteen een verbetering van de geluidskwaliteit en een daling van de dB-niveau tot 64 dB.

Na 8 minuten te hebben gewacht namen we opnieuw een meting en geluidsopname. We konden vaststellen dat het niveau van 69dB weer terug was, net als de geluidskwaliteit van voor deze tweede smeerbeurt.

We kunnen concluderen dat het smeren van het lager het geluidspatroon niet terugbrengt naar de basiswaarde. Dit lager moet regelmatig worden gecontroleerd omdat het mogelijk al microscopische schade heeft.

Beoordeling lager B:

We hebben dezelfde methode gebruikt om lager B van deze ventilator te beoordelen. Na een eerste smeerbeurt bereikten we 60db, wat overeenkomt met de basiswaarde. Het screenshot van het geluidsbestand toont duidelijk de afname in amplitude wanneer er smeermiddel wordt toegevoegd.

Een dag later deden we dezelfde meting en maakten we dezelfde geluidsopname. We realiseerden ons toen dat het lager ver boven de basiswaarde uitkwam met een waarde van 72dB. De geluidskwaliteit vertoonde tekenen van zorg, met krakende of knarsende geluiden Na een tweede smeerbeurt konden we het lager naar 67 dB brengen en zagen we een snelle verbetering van de geluidskwaliteit.

Net als bij lager A wachtten we 8 minuten voordat we een nieuwe meting deden en zagen we dat de decibelwaarde was gestegen naar 72 dB en de geluidskwaliteit van vóór de smering was teruggekeerd.

Conclusie

Beide lagers vertonen duidelijke tekenen van schade, hoewel nog in een vroeg stadium (microscopische schade). Normaal gesproken reageren gezonde lagers goed op smering en blijven ze langer op hun dB-basiswaarde, terwijl ze een monotoon en gelijkmatig geluid produceren.

We kunnen zien hoe nuttig de ultrasone technologie is bij het beoordelen van wat er aan de hand is met een lager, en hoe eenvoudig het is om te implementeren. Ook al kan ultrasoon misschien niet de hoofdoorzaak van het probleem aangeven, het is wel een effectieve, gemakkelijke en snelle manier om te begrijpen welke lagers meer aandacht nodig hebben.

Voor deze ventilator wordt regelmatige controle geadviseerd, evenals andere predictieve onderhoudstechnologieën om de hoofdoorzaak vast te stellen van de extra decibel toename die optreedt bij deze lagers.

Meer informatie over conditie gebaseerde smering met ultrasoon icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer