De 3 meest voorkomende oorzaken van problemen met industriële elektronica

icon.highlightedarticle.dark Storingsanalyse
617 bekeken Laatste wijziging: 29 september 2023
Defect als gevolg van overspanning
Defect als gevolg van overspanning | Foto: UNIS Group

Onverwachte problemen in de ­productielijn veroorzaakt door ­industriële elektronica zijn de nachtmerrie van iedere technische dienst. Problemen met de elektronica zijn meestal te wijten aan een van de volgende oorzaken: einde levensduur, overspanning of softwarefouten.

Iedereen op een productielocatie maakt het -weleens mee: problemen met industriële -elektronica die de lijn kunnen stilleggen. Hoe komt dit toch en valt het niet te voorkomen? Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt UNIS Group uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn en geeft tips om stilstand in de toekomst te voorkomen.

Defect als gevolg van tijdgerelateerde ­gebreken
Defect als gevolg van tijdgerelateerde ­gebreken | foto:UNIS Group
tk1

Defect als gevolg van tijdgerelateerde ­gebreken

In verreweg de meeste gevallen raken elektronische modules defect als gevolg van tijdgerelateerde gebreken zoals condensatoren en batterijen. Net als de meeste andere systemen hebben elektronische componenten een beperkte operationele levensduur.

Door componenten na dit punt te blijven gebruiken, neemt de kans op defecten flink toe. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de veroudering (van tijdgevoelige componenten) tijdig wordt opgespoord en verholpen.

Defect als gevolg van overspanning
Defect als gevolg van overspanning | foto:UNIS Group
tk2

Defect als gevolg van overspanning

Op nummer twee staat het defect raken van modules als gevolg van overspanning. Overspanning kan een gevolg zijn van verkeerd aansluiten, noodweer zoals blikseminslag, voedingen die niet goed afgesteld zijn of door een blokkade in het systeem, waardoor er een piekspanning ontstaat.

In de praktijk blijkt dat verkeerd aansluiten echt veel vaker voorkomt dan je zou verwachten. Vergissen is menselijk en een klein moment van onoplettendheid is genoeg om te zorgen dat de module defect raakt.

Problemen als gevolg van configuratiefouten in de software
Problemen als gevolg van configuratiefouten in de software | foto:UNIS Group
tk3

Problemen als gevolg van configuratiefouten in de software

Ook configuratiefouten komen in de productieomgeving zeer regelmatig voor. De meeste configuratiefouten die wij zien, zijn netwerkgerelateerd (PROFIBUS en PROFINET).

Ook komen we veel storingen tegen die niet in één oogopslag te herleiden zijn en waar uitgebreid onderzoek voor nodig is.

Article image of: De 3 meest voorkomende oorzaken van problemen met industriële elektronica
Article image of: De 3 meest voorkomende oorzaken van problemen met industriële elektronica

UNIS Group is gericht op het bevorderen van de continuïteit van industriële productieprocessen. Zo zorgen we er sinds onze start in 1984 voor dat onze klanten zo lang mogelijk gebruik kunnen blijven maken van bestaande systemen.

We richten ons op kostenbesparing en de continuïteit van uw huidige productieprocessen, het voorkomen van storingen en het verlengen van de levensduur van bestaande elektronische modules.

Vanuit ons hoofdkantoor in Grou (Nederland) en onze gespecialiseerde vestigingen in Europa, Zuid-Amerika en Azië bedienen we lokale klanten en markten. Door deze geografische spreiding, in combinatie met onze jarenlange kennis en ervaring, zijn wij in staat om klanten over landsgrenzen heen te ondersteunen.

Geschreven door

UNIS Group

U wilt stilstand zoveel mogelijk voorkomen. Onze focus ligt daarom op het bevorderen van continuïteit van industriële productieprocessen: we reduce donwtime Lees meer