Ultrasone technologie is een van de essentiële hulpmiddelen geworden bij predictief onderhoud, conditiebewaking en betrouwbaarheid, vanwege de snelle leercurve, het gebruiksgemak en de flexibiliteit. Lekdetectie is een van de meest gebruikte toepassingen voor ultrasoon, maar we zien nu dat de technologie steeds vaker wordt gebruikt in combinatie met geluidsanalysesoftware voor het diagnosticeren van storingen in roterende apparatuur.
Ultrasone technologie kan worden gebruikt in verschillende toepassingen zoals conditiebewaking van lagers, lekdetectie, inspectie van condenspotten en kleppen en elektrische inspecties. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij het diagnosticeren van storingen aan mechanische onderdelen, kan het nodig zijn om een instrument te gebruiken dat geluid kan opnemen. Hierdoor kan de inspecteur de opname in een geluidsanalysesoftware laden om het type storing nauwkeuriger te diagnosticeren.
Mechanische inspecties met ultrasoon omvatten diagnostiek zoals lagerdefecten, pompcavitatie en de conditie van kleppen. Als het gaat om lagers, controleren gebruikers meestal de conditie door te vertrouwen op wat ze horen via de headset of door decibelniveaus te trenden. Dit is een eenvoudige en effectieve methode.
In sommige gevallen moeten onderhoudsprofessionals echter dieper graven en het geluid van het onderdeel opnemen voor verdere analyse in de software. Deze praktijk is vooral nuttig in twee situaties: het inspecteren van lagers met een lage snelheid en het vaststellen van de hoofdoorzaak van de storing.
Als het gaat om het inspecteren van lagers met een laag toerental, is er in veel gevallen niet genoeg “geluid” om de toestand aan de hand van decibelniveaus te bepalen. In dit geval is het nodig om naar het geluidsspectrum te kijken.
Hier zien we het geluidsspectrum van een 1 tpm lager in een oven toepassing (bekijk afbeeldingen). Let op alle anomalieën die verschijnen in de tijdsdomijn van de “knisperende en knallende” geluiden die werden geproduceerd door de vermoeiing van het lager. Dit probleem kon alleen goed worden gediagnosticeerd met behulp van spectrumanalyse software.
We kunnen dit type software ook gebruiken om te bepalen waar de fout zit, als er een geïntegreerde lager foutcalculator is. Door het toerental (rpm) en het aantal kogels (rolelementen) in te voeren, wordt een buitenring, binnenring, kogel en kooi frequentie berekend.
In dit geval was het toerental 1708 tpm en het aantal kogels 8. De foutfrequentie die door de spectrumanalysesoftware werd berekend en die van belang was, was een buitenring fout bij 91 Hz.
Lager Geluidsvoorbeelden
Met geluidsregistratie en -analyse kunnen inspecteurs ook leren hoe een goed/slecht lager klinkt, wat er gebeurt als een lager wordt gesmeerd, enz. Hier zijn enkele voorbeelden:
FFT van een goed lager. Aangezien er geen defecten zijn, zal het geluid een zacht ruisend geluid zijn. De spectrale weergave zal geen harmonische of grote pieken vertonen.
Dit is een FFT-spectrumweergave van een slecht lager. Als een lager de faalfase ingaat, is er een stijging van het decibelniveau van 12-16 dB ten opzichte van de basiswaarde. Deze toename in amplitude gaat meestal gepaard met een verandering in de geluidskwaliteit. Merk op dat we op dit lager nu harmonische storingsfrequenties kunnen waarnemen die we kunnen gebruiken om te bevestigen en analyseren. De geïntegreerde lagerfoutcalculator kan defecten aan de binnen-/buitenring, kogel of kooi bevestigen.
Dit is een tijdsweergave van een slecht lager met lage snelheid (minder dan 25 omw/min). Het geluidssignaal dat we kunnen beluisteren geeft al een duidelijke indicatie van de slechte toestand. Bij het analyseren van traagdraaiende lagers kan het moeilijk zijn om een goede aflezing te krijgen in de FFT-weergave. De defecten zijn echter duidelijk zichtbaar in de tijdsweergave.
Dit is een tijdsweergave van een lager dat te veel smering krijgt. Als er te veel smering wordt toegevoegd, neemt de amplitude toe. Als dit gebeurt, stop dan onmiddellijk met het toevoegen van smeermiddel. Je kunt de afname in amplitude en de toename in amplitude waarnemen en horen wanneer er te veel smeermiddel is toegevoegd.
Meer informatie over monitoring lagertoestand met ultrageluid