Het belang van een (brand)veiligheidskast

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit, arbo, milieu
313 bekeken Laatste wijziging: 22 november 2023
Brandveiligheidskast
Brandveiligheidskast | Foto: DUPA Veiligheidstechniek

Het opslaan van gevaarlijke stoffen in een (brand)veiligheidskast is van cruciaal belang om de veiligheid te waarborgen. Er zijn verschillende punten waarmee men rekening moet houden.

Wat sla ik waar op

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het type gevaarlijke stoffen dat wordt opgeslagen, geschikt is in combinatie met de materialen van de (brand)veiligheidskast. Sommige chemicaliën reageren met bepaalde materialen, waardoor er schade kan ontstaan aan de kast en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Ventilatie

Een goede ventilatie is essentieel om de opbouw van schadelijke dampen te voorkomen. (Brand)veiligheidskasten moeten worden uitgerust met een ventilatiesysteem die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

Capaciteit

Het is belangrijk om de capaciteit van de (brand)veiligheidskast niet te overschrijden. Overvolle kasten kunnen het risico op morsen of lekken vergroten, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Etikettering

Het correct etiketteren van gevaarlijke stoffen is van groot belang. Dit zorgt ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud van de kast en de mogelijke risico’s.

Door bewustwording te creëren over de problemen met betrekking tot het opslaan van gevaarlijke stoffen, kunnen we de veiligheid op de werkplek verbeteren.

Geschreven door

Dupa Veiligheidstechniek

Gecertificeerde product oplossingen voor de veilige opslag van gevaarlijke stoffen Lees meer