Inzicht in life-cycle status elektronica stroomlijnt ­onderhoudsstops

icon.highlightedarticle.dark Maintenance management software
425 bekeken 10 december 2023
Binnenkijkje in de afvalenergiecentrale PreZero Energy Roosendaal
Binnenkijkje in de afvalenergiecentrale PreZero Energy Roosendaal | Foto: PreZero

Afvalenergiecentrale PreZero Energy Roosendaal heeft de status van de elektronische componenten in zijn besturingskasten in kaart laten brengen. Met die kennis kan vervanging van de componenten beter gepland worden. Dit vermindert de kans op leveringsproblemen en laat geplande shutdowns soepeler verlopen.

PreZero Energy Roosendaal verzamelt afval in en verwerkt dit tot nieuwe grondstof of als herbruikbare bouwstof. Afvalstromen die niet geschikt zijn voor recycling zet het bedrijf om in duurzame energie.

Gepland onderhoud

Elke drie jaar plant PreZero Energy een grote shutdown voor onderhoud. De voorbereiding daarvoor begint al twee jaar van tevoren. Dit ruime tijdsbestek heeft onder andere te maken met de levertijd van sommige elektronische componenten.

De levertijd kan een paar weken zijn, maar ook anderhalf jaar. Als de shutdown eenmaal voor de deur staat, moeten alle benodigde componenten klaarliggen op de voorraadplank.

De productie draait namelijk continu en zomaar even stilleggen is onmogelijk. Moet dat toch, dan rijzen de kosten de pan uit. Dit moet dus voorkomen worden.

“Duizenden componenten in kaart brengen is echt ondoenlijk, maar wel essentieel. Geweldig dat je dat kunt uitbesteden.”
Corné de Prenter, maintenance engineer bij PreZero Energy Roosendaal

Uitdagingen

Het bedrijf stond echter voor een aantal grote uitdagingen:

  • Het was onduidelijk welke elektronica precies in alle besturingskasten zat.
  • Het was niet duidelijk hoelang de diverse onderdelen nog mee konden (actuele life-cycle status)
  • De technische dienst had geen tijd om dit allemaal in kaart te brengen.

Maar om de geplande onderhoudsstop zo soepel mogelijk te laten verlopen, was deze kennis onontbeerlijk.

Vervangen en aanvullen

Bij de onderhoudsstop wordt een module die op het einde van z’n levensduur zit, vervangen. Ook als hij nog goed functioneert. Het risico dat hij dan toch vrij snel defect raakt en vervangen moet worden, is namelijk te groot.

En na het vervangen moet ook de voorraad op de plank weer worden aangevuld. Uiteraard hangt het wel een beetje af van waar de module zich bevindt en of de module de hele plant stil legt of niet.

Niet iedere end-of-life module is direct kritisch. Omdat de TD geen tijd had, klopte PreZero aan bij UNIS Group.

“Duizenden componenten in kaart brengen is echt ondoenlijk voor ons tijdens de normale productie”, zegt Corné de Prenter, maintenance engineer bij PreZero Energy Roosendaal.

“Normaliter kijk je alleen naar kapotte onderdelen, of componenten waarvan je verwacht dat ze als eerste kapot gaan. Maar je weet ook dat zo’n inventarisatie essentieel is. Geweldig fijn dat je daarvoor een externe partij kunt inhuren.”

Afvalenergiecentrale PreZero Energy in Roosendaal
Afvalenergiecentrale PreZero Energy in Roosendaal | foto:PreZero

Inventariseren en analyseren

UNIS Group kon goed uit de voeten met de vraag van PreZero naar een overzicht van de geïnstalleerde elektronica en de life-cycle-status van de onderdelen. Dit sloot precies aan bij een van hun diensten: ‘Inventarisatie en evaluatie’.

Na een korte rondleiding op locatie gingen de Field Service Engineers van UNIS alle elektronica in de besturingskasten inventariseren. Ze maakten ook foto’s van alle modules om achteraf de juistheid van de gegevens op de module te kunnen checken.

Dit verkleint de kans op menselijke fouten. Alle componenten van alle merken, van Siemens tot Danfoss, werden nauwkeurig in kaart gebracht en bijgehouden op een grote lijst:

  • Wat is end of life en wat (nog) niet
  • wat is beschikbaar
  • wat is reparabel?

Aan het eind van de rit had PreZero hierdoor een totaaloverzicht van de modules met bijbehorende status.

“In het artikelenoverzicht kan gefilterd worden op 'toon alle end-of-life modules'”

Goed voorbereid

Met de analyse van UNIS Group kan PreZero zich beter en sneller voorbereiden op de geplande onderhoudsstop. Het artikeloverzicht dat uit de analyse komt, kan eenvoudig gefilterd worden, bijvoorbeeld op ‘toon alle end-of-life modules’.

Hierdoor is direct inzichtelijk welke machine(s) op dat moment een risico vormen voor de afval-verwerkingsplant. Zo kan het bedrijf beter voorbereid de shutdown in.

Meerjarenplan

De volgende stap – het vervangen van de modules – vereist zorgvuldige planning. Hier is een meerjarenplan voor geschreven aan de hand van de geplande shutdowns. De productielijn ‘even stilzetten’ kan immers niet, dus alle vervangingen moeten tijdens de shutdowns gebeuren.

“Gelukkig kon UNIS de control unit van de frequentieregelaar repareren”
Corné de Prenter, maintenance engineer bij PreZero Energy Roosendaal

“Tijdens de analyse kwamen we erachter dat er een probleem was met een oude Siemens frequentieregelaar, waarvan er meerdere in onze installaties zitten”, zegt De Prenter.

“Nieuwe exemplaren waren nergens te krijgen, maar ook refurbished items niet. Gelukkig kon UNIS de control unit van de frequentieregelaar repareren. Daarmee was het probleem opgelost.

Maar dit voorbeeld had ons wel meteen bij de les. We hebben de voorraad van de control units direct aangevuld, nu liggen er een stuk of 5 op de plank. Dat geeft toch een beter gevoel.

Op deze manier kunnen we constructief vooruit blijven werken. De kans op (langdurige) downtime is hierdoor aanzienlijk verkleind.”

Article image of: Inzicht in life-cycle status elektronica stroomlijnt ­onderhoudsstops

Proces

  1. In de afvalbunker wordt het afval verdeeld over de verbrandingsovens. Alle rookgassen die bij het verbranden vrij komen worden schoongemaakt
  2. De hitte van het verbrandingsproces wordt gebruikt om water te verhitten, waardoor stoom ­ontstaat. Deze stoom drijft een turbine aan die elektriciteit levert aan het landelijke net. De stoom wordt ­vervolgens weer afgekoeld tot water en weer teruggebracht in het proces
  3. Met de restwarmte wordt o.a. een wijk naast de fabriek verwarmd. Dit bespaart CO2
  4. In de as zitten waardevolle metalen, die eruit gehaald worden en gebruikt worden als grondstoffen voor nieuwe producten. De rest van de as wordt ook hergebruikt, bijvoorbeeld als ondergrond van sportvelden en in beton.

Article image of: Inzicht in life-cycle status elektronica stroomlijnt ­onderhoudsstops

Bedrijf: PreZero Energy Roosendaal

Sector: Circulaire energie / afvalmanagement

Aantal medewerkers: 55 medewerkers

Uitdaging: Geplande onderhoudsstops ­probleemloos laten verlopen en het risico op ongeplande downtime door lange levertijden op elektronica verkleinen.

Dienst: Inventarisatie en risicoanalyse

Ook meer inzicht krijgen over life cycle status?

De 3 meest voorkomende oorzaken van problemen met industriële elektronica

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark