Wat voegt het inzetten van augmented reality (AR) toe aan de onderhoudssector? We zetten 3 voordelen van AR voor onderhoudswerk op een rij.
Augmented reality
AR houdt in: de bestaande, fysieke wereld aanvullen met digitale elementen. Professionals die met AR-toepassingen werken, gebruiken hiervoor een scherm (tablet, smartphone) of dragen een speciaal daarvoor bestemde AR-bril.
Ze zien digitale informatie, objecten of andere elementen die over de fysieke wereld geprojecteerd zijn. Ze kunnen bovendien op digitale hulpmiddelen werken, zoals een digitaal toetsenbord om notities op uit te werken.
AR-tests bij Stork
Bij Stork bevindt de inzet van AR zich momenteel in de testfase. Daar maken medewerkers gebruik van de Hololens van Microsoft. Technisch gezien gaat het bij de Hololens om mixed reality (MR) in plaats van AR.
Bij MR reageren de digitale objecten interactief op de echte omgeving. Ron Bezoen is vanuit zijn rol als consultancy manager nauw betrokken bij deze tests en ziet diverse voordelen: “MR is de toekomst, mede gezien de tekorten op de arbeidsmarkt. We moeten efficiënter gaan werken, meer werk doen met minder mensen. Dat kan alleen als we ingrijpend innoveren, bijvoorbeeld door de inzet van MR.”
Microsoft Hololens AR-bril | foto:Adobe Stock
De 3 voordelen
Bezoen benoemt 3 voordelen die MR- en AR-toepassingen meebrengen voor de onderhoudssector:
Met MR is het eenvoudig mogelijk om live data uit machines te halen. De monteur draagt een Hololens, die toegang heeft tot alle informatie die door de sensoren in industriële machines is verzameld.
Wanneer je naar zo’n machine kijkt, zie je live in beeld alle data die je nodig hebt om de status van de machine te bepalen. Andersom is het ook mogelijk om bevindingen terug te sturen richting het onderhoudsbeheersysteem. Dit kan allemaal via de Hololens, zonder tussenkomst van andere hardware.
“Met digitale instructies via de Hololens boekten de monteurs 30% tijdswinst. Dat is echt fors”
Een headset als de Hololens vormt daarnaast een digitaal naslagwerk. In plaats van tijdens onderhoudsklussen op laptops of in papieren documenten te moeten zoeken naar instructies of andere informatie, kan een monteur deze informatie eenvoudig oproepen in zijn gezichtsveld. Hij hoeft de klus dus niet te onderbreken, maar kan snel door daar waar hij gebleven is.
“We hebben dit principe ook in de praktijk getest,” legt Bezoen uit. “We hebben één groep monteurs een taak laten uitvoeren met papieren instructies, en een andere groep monteurs dezelfde taak laten uitvoeren met digitale instructies via de Hololens. De digitale werkwijze resulteerde in 30% tijdwinst. Dat is echt fors.”
“Experts hoeven niet over de hele wereld heen en weer te vliegen, maar kunnen snel digitaal meekijken”
MR stelt onderhoudsprofessionals bovendien in staat om effectief samen te werken zonder fysiek bij elkaar te zijn. Een expert kan eenvoudig deelnemen aan een digitale 3D-sessie terwijl hij aan de andere kant van de wereld zit. Zo kan specialistische kennis die niet op locatie voorhanden is, toch eenvoudig in een onderhoudssessie worden ingezet.
“Op deze manier hebben we bijvoorbeeld ongeschoold personeel met ondersteuning van een expert geleerd om een draaibank te bedienen,” aldus Bezoen. “Het scheelt enorm als je experts niet over de hele wereld heen en weer hoeft te vliegen, maar ze snel digitaal kunt laten meekijken en deelnemen. Dat zijn echt toepassingen waar muziek in zit.”
Augmented Reality, AR
Verschillen AR / MR / VR
AR ► Augmented Reality voegt digitale elementen toe aan de echte wereld. Virtuele objecten worden geprojecteerd op de fysieke omgeving via een tablet, smartphone of AR-bril.
MR ► Mixed Reality combineert de virtuele en de echte wereld door digitale objecten te plaatsen die interactief reageren op de fysieke omgeving. Gebruikers hebben dus interactie met zowel virtuele als fysieke elementen.
VR ► Virtual Reality creëert een volledig gesimuleerde omgeving waarin gebruikers volledig worden ondergedompeld, vaak met behulp van een gesloten VR-headset. Ze interageren met en navigeren door een geheel virtuele wereld los van de echte omgeving.
Bekijk de video hieronder:
Een Hololens-voorbeeld van het Fraunhofer FIT Smart Glasses Experience Lab. De video laat een eenvoudig gebruiksscenario zien met standaard technologie voor externe samenwerking.