Busch Innovation in Vacuum Award 2018

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Busch Innovation in Vacuum Award 2018

De Busch Innovation in Vacuum Award 2018 is uitgereikt aan het Canadese bedrijf Les Équipements Lapierre (Lapierre Equipment Inc.). Door gebruik te maken van de Mink droge klauwenvacuümpompen van Busch heeft het bedrijf een revolutie teweeggebracht voor de manier waarop ahornsiroop direct van bomen wordt afgetapt. Hierdoor is de efficiëntie van het productieproces van ahornsiroop enorm verbeterd.

De Busch Innovation in Vacuum Award wordt toegekend aan personen of bedrijven die innovatieve manieren hebben bedacht voor de toepassing van vacuümtechniek waar de wereld en het milieu van kunnen profiteren. De Busch Innovation in Vacuum Award werd in 2013 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Busch.

Les Équipements Lapierre werd in 1978 opgericht door Donald Lapierre. Lapierre produceert alle apparatuur en toebehoren die nodig zijn om sap van de esdoorn af te tappen, te verzamelen en te koken en ahornsiroop te maken. Lapierre is ook een van ’s werelds grootste producenten van biologische ahornsiroop. Het bedrijf tapt elk jaar het sap af van zo’n 150.000 esdoorns en het fungeert als onderzoekscentrum voor Les Équipements Lapierre. Tot aan de jaren 1970 werden in de esdoorns gaten geboord waarin metalen tapjes werden gedaan. Het sap druppelde dan uit de boom en werd in emmers opgevangen. Donald Lapierre maakte in het begin ook gebruik van deze traditionele methode. Hij was echter niet tevreden en besloot het proces te veranderen. Zijn vader gebruikte al een eenvoudig vacuümsysteem maar dat was niet efficiënt. Donald verbeterde dit systeem door over te stappen op plastic slangetjes en tapjes en door de uitvinding van zijn gepatenteerde extractors (sapvrijgevers). Met deze uitvindingen creëerde hij een netwerk van slangetjes en vacuüms dat sap uit de bomen onttrekt in plaats van het in een emmer op te vangen. Dit had twee grote voordelen. Ten eerste kon het sap veel sneller verzameld worden en ten tweede waren deze tapjes veel kleiner dan de traditionele varianten, waardoor de esdoorns sneller konden herstellen. Het Maple Research Center van de Universiteit van Vermont testte de effecten van het gebruik van vacuümtechniek op bomen en onderzocht de kwaliteit van het siroop. Het onderzoek toonde aan dat noch de gezondheid van de bomen, noch de kwaliteit van het siroop hieronder te lijden had.

De enige zwakke plekken in dit systeem waren de vacuümpompen die in eerste instantie door Donald Lapierre werden gebruikt. Experts van Busch vonden de ideale oplossing: Mink droge klauwenvacuümpompen. Deze vacuümpompen leveren een efficiënt, schoon en droog vacuüm zonder dat water of olie als bedrijfsvloeistof nodig is. Bovendien zijn de pompen nagenoeg onderhoudsvrij.

Met zijn innovatieve concepten stelt Les Équipements Lapierre de norm voor de ahornsiroopindustrie en is het een van de toonaangevende producenten van ahornsiroop die de verwachtingen overtreft op het gebied van kwaliteit, smaak en milieuvriendelijke productie.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Busch Innovation in Vacuum Award 2018

Busch Vacuum Solutions BV

Busch Vacuum Solutions biedt vacuüm- en overdrukoplossingen voor alle markten. Van individuele vacuümpompen, blowers en compressoren tot maatwerk vacuümsystemen. Vandaag de dag is het familiebedrijf marktleider op alle gebieden van... Lees meer