‘Circulair Onderhoud’ mikte op minder materiaalgebruik

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
237 bekeken Laatste wijziging: 5 juli 2023
Interreg-project ‘Circulair Onderhoud’
Interreg-project ‘Circulair Onderhoud’ | Foto: Interreg
  • Overheid: Circulaire economie, waardebehoud, emissieloos, hergebruik
  • Deelprojecten: Levensduurvoorspelling, materiaalefficiëntie, ketenvernieuwing
  • Uitdagingen: Kosten delen gereedschap, stilgelegde projecten door complexiteit en Covid-19

Partners in het Interreg-project ‘Circulair Onderhoud’ hebben tussen 2019 en 2022 samengewerkt aan het verkleinen van de materiaalvoetafdruk van de procesindustrie in Zuid-Nederland en Vlaanderen. Doel was het ontwikkelen van praktisch uitvoerbare en financieel haalbare oplossingen. Hoe goed is dat gelukt?

Tekst: Redactie Proces Media

De Nederlandse en Vlaamse overheid streven beide naar een volledig circulaire economie tegen 2050, waarin producten en materialen worden geproduceerd met minimaal waardeverlies, zonder schadelijke emissies naar het milieu en met mogelijkheden voor hergebruik. Daarbij wordt ook gekeken naar de effecten van onderhoud tijdens de levensduur van procesinstallaties. Circulair onderhoud richt zich op het verminderen van materiaalgebruik zonder dat het onderhoudsproces zelf verandert.

Deelprojecten

Het project ‘Circulair Onderhoud’ bestond uit vier deelprojecten, elk met twee subthema’s.

1: Levensduurvoorspelling en -verlenging

  • 1.1 Voorspelling van uitval van elektromotoren. Bij de beslissing of oudere, minder efficiënte inductiemotoren moeten worden vervangen of gereviseerd kunnen worden, blijkt informatie verzameld door smart sensors het waardevolst. Een motormanagementsysteem is een must om te bepalen of een aandrijfsysteem -gereviseerd kan worden.
  • 1.2 Voorspelling van de (resterende) levensduur van regelkleppen. Een analyse van het aantal bewegingen en de uitslag van de klep wordt vergeleken met historische data. Diverse voorspellingsmethoden zijn onderzocht en routes van te nemen acties uitgestippeld.

2: Materiaalefficiëntie

  • 2.1 Verminderen waterverbruik bij industrieel reinigen. Om minder water te gebruiken bij industrieel reinigen en gebruikt water te zuiveren is een beslismodel ontwikkeld dat leidt tot een kleinere voetafdruk voor vijf veelgebruikte reinigingsactiviteiten.
  • 2.2. Verminderen van lekken uit afdichtingen in leidingen, vaten en apparatuur. Er is een -methode ontwikkeld om gangbare asafdichtingen te testen en vergelijken, en een systeem om de vlaktedruk op flenzen te meten.

3: Ketenvernieuwing/deeleconomie

  • 3.1 Specialistisch onderhoudsgereedschap delen. Pogingen om een pool van specialistische gereedschappen/machines op te zetten die onderhoudsbedrijven bij elkaar kunnen lenen zijn gestrand op kosten en achterdocht.
  • 3.2 Servitization van licht: intelligente verlichting voor licht ‘on demand’ en licht als dienst in plaats van verlichtingsarmaturen. Dit deelproject kwam stil te liggen omdat slimme verlichting een stap te ver bleek.

4: Hergebruik van apparatuur

  • 4.1 Hergebruik elektromotoren is geïntegreerd in deelproject 1.1 ‘voorspellen levensduur van elektromotoren’.
  • 4.2 Hergebruik Transformatoren. Ook bij transformatoren rijst na een aantal jaar de vraag of ze vervangen moeten worden door een energie-efficiëntere versie of dat ze gereviseerd kunnen worden. Complicerende factor daarbij is de olie in de transformator. Door Covid waren praktijktests niet goed mogelijk en is het project voortijdig stopgezet.

Bereidwilligheid kweken

Na afsluiting van het Interreg-project is het zaak de opgedane kennis over te brengen op de werkvloer. Medewerkers moeten niet alleen getraind worden, maar ook overtuigd worden van nut en noodzaak, zodat ze bereid zijn veranderingen door te voeren.

Dit artikel is gebaseerd op een verslag van Wouter Oude Groothuis, KicMPi, te lezen op:
https://bit.ly/InterregMBonline

Een video van het slotevent ‘Circulair Onderhoud’ is te zien op https://bit.ly/InterregCO

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark