Alles over onderhoud en proces-optimalisatie

MaintenanceBenelux.nl
Zoeken
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

14-04-2014

Zijn twee veiligheidsschakelaars nodig voor PLe?

Printversie
Stuur per email
Twitter dit bericht
Deel op LinkedIn

Zijn twee veiligheidsschakelaars nodig voor PLe?

Er is veel interesse in de vraag of men bij PLe applicaties verplicht is om 2 veiligheidsschakelaars toe te passen. Deze discussie wordt al jaren gevoerd maar is pas echt onder de aandacht gekomen sinds er in 2012 een notitie is toegevoegd aan tabel D8 van de ISO 13489-2-2012:
‘ For PLe a fault exclusion for mechanical (e. g. the mechanical link between actuator and contact element) and electrical aspects is not allowed. In this case redundancy is necessary’
Twee paragrafen uit de onlangs gepubliceerde EN ISO 14119 (de interlocks standaard) geven weer een iets andere kijk op de onderwerpen “Assessment van fouten” en “Foutuitsluitingen”.
‘Where an interlock system requires PLr e……... In order to achieve this it is normally not justifiable to exclude faults, such as broken actuators.’

‘There should be a proper selection of the device ensuring that the holding force (Fzh – see 5.7.4) of the guard locking device is sufficient…….. In this case the use of fault exclusion for breakage of the locking element does not necessarily limit the PL or SIL for the guard locking function.’

Wat betekent dit nu in de praktijk?
Duidelijk is dat de bovengenoemde normen verschillende opvattingen hebben over het al dan niet mogen toepassen van foutuitsluitingen. Waar er in het eerste voorbeeld nog wordt gesproken over “niet toegestaan” verandert dit in het tweede en derde voorbeeld al naar “normaal niet verdedigbaar” tot “hoeft geen belemmerende factor te zijn”. Desalniettemin is de gemeenschappelijke boodschap: Het breken van tongen/sleutels (hierna te noemen “actuators”) moet zeker worden meegenomen in de beoordeling bij PLe applicaties.
Bij gebruik van standaard veiligheidsschakelaars is dit begrijpelijk, aangezien het niet ongewoon is dat actuators afbreken met een fail-to-danger situatie als gevolg.
Bij het ontwerp van de Fortress amGard Pro kopmodules en actuators was het uitgangspunt om een onverwoestbare oplossing te creëren die voldoet aan de interlocks standaard. Door alle kracht dragende componenten te produceren uit overgedimensioneerd RVS, heeft Fortress Interlocks een actuator ontwikkeld die meer dan 50x de energie kan absorberen dan een standaard actuator en een kopmodule die meer dan 4.000KG aan trekkracht kan weerstaan. Het resultaat is een veiligheidsschakelaar die sterker is dan de deur en de scharnieren waarop deze is gemonteerd.

  Kennisbijdrage Geplaatst: 14-04-2014       Getoond: 4350x  Printversie: 126x  

Meer informatie

Bedrijfsinformatie

Onderwerppagina's

 
 .
 .
 .